Tornar

Tres ballarins embolicats en roba plàstica en un moment del muntatge

'Sâlmon< Festival': Més enllà del moviment

El Sâlmon< Festival arriba a la sisena edició. I, mentre es planteja canvis de cara al futur, ens presenta creacions d'artistes i col·lectius que van d'Aimar Pérez Galí a El Conde de Torrefiel o la Societat Doctor Alonso. Teniu una cita (o moltes!) del 8 al 25 de febrer al Mercat de les Flors, entre d'altres espais.

El Sâlmon< és un festival de creació organitzat des del Mercat de les Flors i el Graner i dedicat a les propostes més noves del camp del moviment i més enllà. La cita posa el focus en les noves expressions de la dansa i el moviment, i vol explorar i donar a conéixer entre el públic barceloní les maneres més renovadores i menys convencionals d'acostar-se a la dansa, la música i el teatre.

Més enllà de la pura exhibició, el festival ja ha col·laborat en la gestió i l'acompanyament de molts projectes i, durant els darrers sis anys, ha acumulat experiències i ha teixit mil complicitats que, ara, el fan pensar en un replantejament de futur que encara està pendent de definir però que hauria de superar el model habitual de festival que mercantilitza la feina dels artistes.

Mentre esperem que es defineixin els canvis que vindran, l'edició d'enguany del  Sâlmon< ofereix molts atractius per acostar-se al Mercat de les Flors. Arrenquen amb el col·lectiu Big Bouncers (Anna Rubirola, Cecilia Colacrai i Mireia de Querol) i la peça O.V.N.I., que els dies 8 i 9 de febrer reflexiona sobre els objectes i sobre el paper del cos, com a màquina biològica, entre una miríada de màquines mecàniques.

A partir d'aquí, una pluja de propostes del màxim interès (hi ha més d'una quinzena de muntatges programats) que van des de la performance de vídeo i fotografia Air pur, d'Iñaki Álvarez (del 8 al 18 de febrer al Foyer del Mercat amb entrada lliure) a creacions comunitàries del programa municipal Art i part com la multitudinària Atlas (8 i 9 de febrer) o cites especialment curioses que utilitzen el moviment i el so que genera per explorar conceptes de gènere i sexe com Nosotres (11 de febrer), la proposta de la xilena Javiera Peón-Veiga (a la imatge; foto: José Carrasco).

Atenció, però, a muntatges de noms coneguts de l'escena barcelonina més avantguardista, com ara Aimar Pérez Galí, que en el seu espectacle Èpica (15 i 16 de febrer) es llança, mitjançant la dansa i alguna cosa més, a la recerca de la llibertat; o El Conde de Torrefiel (Tanya Beyeler i Pablo Gisbert) que, a M.C.: Las historias naturales (15 i 16 de febrer), utilitza imatges i paraules per parlar del món que ens envolta a la recerca d'un punt de vista únic i comú.

La performer Cris Blanco, per la seva banda (recordeu ciencia_ficción o El Agitador Vórtex?) presenta a Pelucas en la niebla (18 de febrer) una mena de microconcert o bé de musical de butxaca que, és clar, té la música com un ingredient essencial. També serà present al Sâlmon< la Societat Doctor Alonso (Sofía Asencio i Tomàs Aragay) que, un cop més, investiguen les paraules i la resposta que generen en el pla físic en una col·laboració amb el Teatro de Babel de Mèxic a Si los huesos hablaran (17 de febrer).

Son només algunes propostes d'un festival que s'allargarà fins al 25 de febrer amb propostes d'artistes tan destacats com Lipi Hernández (Data; 19 de febrer), l'acció cinemàtica La isla bonita, de Santiago Sepúlveda (23 de febrer) o la proposta per a nens i nenes Blink Flash Duncan (25 de febrer).

A més de la programació escènica, però, el Sâlmon< Festival té també un programa expandit que el porta a molts altres espais de la ciutat. Passeu-vos per l'Antic Teatre, CaixaForum, Fabra i Coats, la Fundació Joan Miró, el Graner, la sala Hiroshima, el Macba o alguns instituts de la ciutat i trobareu artistes del moviment fent una conferència, impartint un taller o mostrant les seves creacions. 

Així, els artistes residents a Fabra i Coats (entre els quals Za!, Jaime Conde-Salazar, Laila Tafur o el Blood Quartet) us convidaran el dia 10 de febrer a compartir amb ells una paella (5 €); i a l'Antic Teatre podeu veure un espectacle enquadrat dins del festival com el que presenta Javier Vaquero i Streetjizza els dies 9 i 10. Sònia Gómez, per la seva banda, treballarà al voltant del seu projecte Dancers a CaixaForum els dies 16 i 17 de febrer. 

Si voleu saber més sobre el Sâlmon< Festival, consulteu el web del Mercat de les Flors.

 

Data de publicació: Dijous, 01 Febrer 2018
  • Comparteix