Tornar

Sant Medir

Un any més, el tradicional romiatge cap a l’ermita de Sant Medir

Aquesta celebració amb més d’un segle d’història celebra una llegenda dels temps romans que es va recuperar al segle XIX, i que congrega diverses colles a Barcelona

La llegenda de sant Medir es remunta al segle IV de la nostra era, quan en temps dels romans, i quan l’Església cristiana encara era jove, el bisbe Sever va fugir dels seus perseguidors i cap a l’altura del que avui és Sant Cugat es va trobar amb un camperol, en Medir, que el va ajudar, encara que de manera infructuosa. Atrapats pels romans, van esdevenir màrtirs i després sants. Aquesta llegenda es va ampliar a l’edat mitjana i es va erigir una ermita al camí de Terrassa a Barcelona que, a finals del segle XIX, va tornar a agafar popularitat gràcies a la promesa que va fer un forner de Gràcia, Josep Vidal, d’anar a peregrinar a l’ermita si sant Medir li atorgava salut. Des de llavors és costum que les diferents colles a Barcelona devotes de sant Medir, a Gràcia, Sants i altres barris, cada 3 de març facin un romiatge a l’ermita, un al matí i un altre a la tarda. S’apropa la data, i la tradició es reprèn.

Aquest any, les hores de partida són les 9.00 i les 13.00 hores, amb diferents punts de trobada a Gran de Gràcia, la Bordeta, Sarrià i Torrent de l’Olla, entre d’altres, i durant el recorregut els romeus participaran amb la gent del carrer de la festivitat, llançant caramels i animant qui vulgui a sumar-se al recorregut. Un cop a Sant Medir, en plena serra de Collserola, se celebrarà una missa en honor del sant i es farà la llançada commemorativa.

Si vols sumar-te al romiatge a Sant Medir, aquí trobaràs més informació. I si vols participar del final de festa, a la nit, quan tornen les colles, la celebració continua a les places dels barris.

Data de publicació: Dimecres, 28 Febrer 2018
  • Comparteix