Tornar

Recuperada una nova part del Gabinet Salvador

L'Ajuntament de Barcelona ha adquirit nous objectes d'una de les col·leccions d'història natural dels segles XVII i XVIII més importants

Llibres d’alquímia i viatges, la primera revista científica de la història, l’herbari més antic d’Espanya i fòssils i curiositats naturals de tota mena: situat a l’Institut Botànic de Barcelona, el Gabinet Salvador és una col·lecció familiar que acumula tresors d’història natural de diverses parts del món. 

De gran importància a nivell europeu, el Gabinet va iniciar-se l’any 1626 i a partir del 1855 va ser tancat definitivament al públic. Així doncs, la col·lecció està formada per objectes dels segles XVII, XVIII i XIX que es conserven pràcticament íntegres. Aquest, de fet, és un dels grans puntals de la col·lecció, ja que al majoria d’antigues col·leccions d’història natural s’han dispersat o van integrar-se en els grans museus nacionals del segle XIX. 
 
De gran valor científic, el Gabinet Salvador documenta moltes de les troballes científiques d’aquests tres segles, en què la família Salvador, una nissaga de científics i farmacèutics, va cartejar-se sovint amb altres acadèmics de ciència europeus. La col·lecció també conté una biblioteca científica, mèdica i farmacèutica que se situa entre les millors a nivell europeu. 
 
A mitjans del segle XIX, però, la família Salvador va extingir-se i una branca lateral de la família va conservar la col·lecció en una masia del Penedès, fins que l’any 1937 va ser dipositada a l’Institut Botànic de Barcelona i, tres anys més tard, l’Ajuntament va adquirir-la. Recentment, l’Ajuntament ha localitzat nous llibres, peces i documents que han permès recuperar i documentar una nova part d’aquest Gabinet Salvador, considerat una de les col·leccions d’història natural més importants d’Europa. 
 
Tot i haver romàs quasi inèdita durant tant temps, a partir del 2014, i en el marc dels esdeveniments previstos pel Tricentenari, es buscarà un lloc destacable de la ciutat per a poder exposar permanentment la col·lecció, testimoni de l’auge de la ciència a la Catalunya del segle XVIII i de l’esforç de la família Salvador (i els seus descendents) per tirar endavant amb aquest abundant patrimoni científic. 
Data de publicació: Dijous, 18 juliol 2013
  • Comparteix