Tornar

Imatge d'un estel fugaç

Nit de Perseids i planetes

Un sessió d’astronomia per contemplar en directe les llàgrimes de Sant Llorenç i alguns cossos del Sistema Solar al telescopi.

Cada any, a la segona setmana d’agost, la Terra travessa una zona on s’acumulen partícules de pols que penetren a l’atmosfera a gran velocitat i produeixen una pluja d’estels fugaços. És la coneguda com a pluja dels Perseids (al observar-se si s’orienta la mirada cap a la constel·lació de Perseu) o, més popularment, llàgrimes de Sant Llorenç (al succeir als voltants d’aquest dia, el 10 d’agost). Enguany, el dissabte 11 d’agost, el CosmoCaixa ha organitzat una sessió nocturna a càrrec de l’Agrupació Astronòmica de Barcelona (Aster) per contemplar en directe aquest espectacle i observar Venus, Mart, Saturn i Júpiter a ull nu i a través del telescopi.

La pols que produeix els Perseids correspon al rastre que ha deixat el pas del cometa Swift-Tuttle, que viatja al voltant del Sol traçant una òrbita que triga uns 133 anys en completar-se. Quan aquests diminuts cossos minerals entren a l'atmosfera terrestre a gran velocitat, a causa del seu fregament amb les molècules de gas atmosfèric, s’escalfen tant que entren en incandescència, s’encenen i produeixen la llum que ens permet veure’ls de nit. La probabilitat de veure estels fugaços es dispara al voltant del dia de Sant Llorenç, fins i tot en zones amb contaminació lumínica com la ciutat de Barcelona, però en aquest cas tenir una mica més de paciència per caçar aquests bòlids al vol

El fenomen es produeix en un moment en què, aquest any, els quatre planetes del nostre Sistema Solar descrits més amunt es mostren a l'hora i amb una brillantor destacada. La seva ubicació en el firmament ofereix una oportunitat única per compaginar la caça de Perseids amb l’observació d’aquests cossos. Els membres d’Aster explicaran com aprendre a identificar-los a simple vista i permetran observar-los amb el telescopi i potser, copsar algunes de les seves característiques: la proximitat de Venus, la tonalitat rogenca de Mart, els anells de Saturn o els satèl·lits galileans de Júpiter, el gegant gasós.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dilluns, 06 Agost 2018
  • Comparteix