Tornar

Imatge del crani d'en Pau

Pau, Jordi i Laia, els nostres parents del Miocè

Durant quasi quatre mesos, el CosmoCaixa exposa els fòssils autèntics de tres primats trobats a Catalunya.

Van viure per les nostres contrades fa entre 12 i 9,5 milions d’anys. Se’ls coneix popularment com Pau, Jordi i Laia, però els noms científics de les espècies a què pertany cadascun no tenen res a veure. Ara, del 18 de maig fins al 7 de setembre, les restes originals i les seves reproduccions es poden contemplar al CosmoCaixa gràcies a la col·laboració de l’Institut Català de Paleontologia.

En Pau és un Pierolapithecus catalaunicus. Les seves restes foren descobertes de manera fortuïta l’any 2002, en unes obres que s’estaven realitzant en un abocador dels Hostalets de Pierola (d’aquí el terme Pierolapithecus). Aquesta espècie, d’uns 12 milions d’anys d’antiguitat, és clau per entendre l’evolució del nostre llinatge.

La Laia pertany a l’espècie Pliobates cataloniae i el seu fòssil té una antiguitat d’uns 11,6 milions d'anys. L’esquelet parcial que es mostrarà també fou trobat al jaciment del mateix abocador que en Pau i el seu estudi ha aportat nou coneixement sobre l'origen dels gibons actuals.

En Jordi fou trobat en un altre jaciment a prop de Sabadell. L’exemplar data de fa 9,5 milions d’anys i pertany a l’espècie Hispanopithecus laietanus. L’esquelet que s’exhibeix al CosmoCaixa és un dels exemplars més complets que es coneix dels primats del Miocè superior.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 11 maig 2017
  • Comparteix