Tornar

Dues fotografies en blanc i negre de l'artista en plena actuació sobre un fons de color

Núria Feliu: història d'una veu al Palau Robert

Una exposició repassa la carrera de l'artista: des del jazz fins a la cançó popular.

Quan se'n va anar, el juliol del 2022, moltes persones van tenir la impressió de quedar-se òrfenes, tal era el grau d'intimitat que aquella veu va assolir amb ciutadans i ciutadanes de les edats més diverses, fent jazz, cantant cuplets i cançó catalana o actuant al cinema. Una exposició, "Núria Feliu al Palau (Robert)", repassa la seva trajectòria, fins al 19 de maig.

El títol de la mostra, que ha estat comissariada per Òscar Dalmau i té un guió de Julià Guillamón, al·ludeix a aquest moment tan especial en el qual les artistes catalanes compareixen davant el públic del Palau de la Música, un moment que acostuma a ser un dels grans cims de la seva trajectòria. Núria Feliu (a la imatge. Fotografia: Jordi Fornas), efectivament, va passar més d'una vegada pel Palau de la Música, però ara esdevé, per uns mesos, la reina del Palau Robert.

Allà repassen la seva vida en cinc espais que parlen sobre els inicis de la carrera de l'artista, però també sobre la consagració i la complicitat que va tenir amb el públic català. Núria Feliu no va ser compositora, però sí una intèrpret que es va saber envoltar dels talents musicals i poètics més destacats del seu entorn.

La seguirem des de la parada familiar al mercat de Sants fins a les primeres experiències de teatre amateur representant obres experimentals o peces de Camus o Cocteau. Va compaginar música i teatre fins al 1965, quan va apostar clarament per la interpretació musical. Aquell mateix any actuava per primera vegada al Palau de la Música i sis mesos més tard repetia acompanyada de Raimon i Joan Manuel Serrat.

L'artista, que ja havia començat a cantar estàndards de jazz nord-americans i temes de musicals, va conèixer aquell any 1965 el pianista Tete Montoliu, amb qui va protagonitzar alguns dels moments més brillants de la seva etapa com a intèrpret de jazz.

Els musicals, el món del cinema i la cançó popular catalana van ser altres gèneres que va tocar posteriorment l'artista, al llarg d'una trajectòria professional caracteritzada per la llibertat, la voluntat d'experimentar i la independència.

I és que ella va ser tota una diva de la cultura pop, entestada en l'ús de la seva llengua com a vehicle artístic. De fet, va ser una de les artistes que, durant aquells anys, va triomfar al conjunt de l'Estat cantant en català. La seva connexió amb el pop actual va arribar l'any 2016, quan va enregistrar La pols i l’era, en el qual connectava directament amb els músics i cantants del nostre temps.

Com activitats que acompanyen l'exposició, tres concerts: el primer serà el dia 14 d’abril, al Palau Robert, quan la Big Band de Granollers retrà el seu Homenatge a Núria Feliu. Aneu al Palau de la Música el 15 de maig, i assistireu al retorn a aquest escenari de l'artista o, com a mínim, de la seva música. El 19 de maig, finalment, un cop més al Palau Robert, artistes diferents participaran en el concert Feliu icònica, una proposta de l'autor i intèrpret de musicals Andreu Rami.

Si voleu repassar la vida i la trajectòria de Núria Feliu, no us perdeu la mostra que li dedica aquests dies el Palau Robert, però abans consulteu al web tota la informació al respecte.

 

Data de publicació: Dimarts, 20 Febrer 2024
  • Comparteix