Tornar

Fabra i Coats

Nova mesura de govern per combatre les desigualtats socials integrant cultura i educació

Preveu la creació d’un Espai Transversal de Cultura i Educació de Barcelona per consolidar una estructura col·laborativa entre IMEB, ICUB i Consorci d’Educació de Barcelona.

L’Institut de Cultura de Barcelona, l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona, reforçaran el treball conjunt i posaran en marxa una bateria de mesures per avançar en el desenvolupament d’una política transversal en els àmbits culturals i educatius. L’objectiu és treure més rendiment i potenciar els recursos amb què compten els tres organismes per tal de pal·liar les desigualtats en l’accés a la cultura, la fractura i fragmentació entre el sistema cultural i educatiu de la ciutat, i millorar i potenciar una acció coordinada entre administracions.

Pla d’Acció
El pla d’acció es vertebra en tres eixos:

Eix 1) Accions per desenvolupar dins els contextos escolars i d’educació formal: Es tracta de potenciar les accions que busquen promoure el treball conjunt entre agents culturals i agents educatiu per propiciar possibilitats reals de generació de coneixement  i projectes concrets. Centre educatiu també com a generador de continguts culturals, treballant en canvis metodològics i foment de la mirada artística.

Eix 2) Accions i programes per desenvolupar en els entorns educadors no formals o informals. Cal reforçar la idea que les activitats extraescolars, entre elles les promogudes per entitats, grups informals i projectes de cultura popular, han de ser reconegudes com a recursos educatius  que poden ampliar els aprenentatges, tenint en compte que la construcció d’una ciutadania culturalment activa té a veure amb processos que transcendeixen l’ensenyament reglat. Això també és aplicable a l’ensenyament al llarg de la vida.

Eix 3) Accions per promoure la dimensió educadora dels centres culturals i dels centres d’ensenyaments artístics superiors de la ciutat. La dimensió educativa ha de tenir més protagonisme en els programes dels centres culturals. Això es refereix a com es relacionen amb els centres educatius, però també a com es relacionen amb el públic general a partir de la vessant pedagògica.

Actuacions destacades
El Centre Fabra i Coats, a Sant Andreu, es convertirà en el referent de ciutat en l’àmbit de cultura i educació i serà també la seu d’aquest Espai Transversal de Cultura i Educació. Serà el punt de trobada de docents, creadors i gestors culturals, i l’aparador de propostes desenvolupades a partir de projectes que vinculen cultura i educació. Actualment, el recinte compta amb una escola bressol i una escola de Primària a banda de ser la seu de diverses entitats culturals. El centre serà també la seu d’un futur institut de Secundària, una escola de música i un centre d’estudis artístics. És, a banda, al costat de la Biblioteca Can Fabra.

 

El Centre de Recursos Artístics de Barcelona complementarà les funcions del Centre de Recursos Pedagògics de Sant Andreu ja que actuarà com a Centre de Recursos Artístics de Barcelona, consolidant la seva condició d’òrgan de referència de l’ensenyament formal de la ciutat pel que fa a projectes i processos artístics i culturals que es desenvolupen a l’aula. Tindrà una relació directa amb la resta d’equipaments culturals i educatius del recinte de Fabra i Coats i, molt especialment, amb la Fàbrica de Creació i el Centre d’Art de Fabra i Coats.

 

L’any 2019 es desplegarà una línia específica de subvencions, promoguda conjuntament per ICUB i IMEB destinada a projectes que vinculin cultura i educació, dotada amb una partida de 400.000 €.

S’incrementarà el paper motor de la Convocatòria Unificada de Projectes, que ha posat en marxa el Consorci d’Educació de Barcelona l’any 2018, com a eina que facilita als centres educatius la planificació dels programes i els projectes que han de desenvolupar durant l’any escolar en cooperació amb les institucions i els agents culturals, científics i socials de la ciutat.

Es desplegarà el Sistema comú d’indicadors d’avaluació comuns de cultura i educació, en fase pilot el 2018 i promogut per IMEB, ICUB, Consorci d’Educació de Barcelona i Xarxa de Biblioteques de Barcelona per tal de treballar amb unes dades homologables tant en el sistema cultural com en el sistema educatiu.

S’ampliarà i consolidarà la Xarxa d’Escoles Municipals de Música de Barcelona amb la posada en marxa de dos equipaments nous als districtes de Sants-Montjuïc i de Sant Martí, i el trasllat, dins del recinte Fabra i Coats, de la seu de l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu - Mestre Pich Santasusana.

Les Escoles Municipals de Música treballaran per una banda, cap a la incorporació de nous itineraris formatius, a partir de l’aprenentatge basat en la interdisciplinarietat de llenguatges i la proposta d’activitats per a l’aprenentatge al llarg de la vida. I, per l’altra, per la consolidació del treball de caràcter comunitari, a partir de la col·laboració en propostes artístiques, culturals i educatives que es puguin desenvolupar amb la resta d’agents i equipaments educatius i culturals del territori.”.  

El Consell d’Innovació Pedagògica ampliarà el programa “Oportunitats”, que el 2018 ha fet possible l’accés gratuït a activitats a 32.000 persones de la ciutat. “Oportunitats” és l’espai de coordinació entre les institucions que ofereixen activitats educatives a les escoles de la ciutat. Actualment, aplega 180 entitats que ofereixen 5.305 activitats educatives.

Trobareu més informació en aquest enllaç

Data de publicació: Dimecres, 05 Desembre 2018
  • Comparteix