Tornar

Nova edició del cicle Converses a La Pedrera

Personalitats culturals de primer ordre reflexionen en veu alta sobre la condició contemporània

L'escriptor neerlandès Cees Nooteboom, el sociòleg francès Gilles Lipovetsky, la filòsofa hongaresa Ágnes Heller i l'assagista i historiador de la cultura búlgar Tzvetan Todorov són els convidats a la cinquena edició del cicle Converses a La Pedrera.

Organitzat per la Fundació Catalunya – La Pedrera amb la col·laboració d'Arcàdia, el cicle vol obrir un espai de diàleg on personalitats culturals de primer ordre reflexionin en veu alta sobre els reptes de la condició contemporània. Més enllà de l'obra i les formulacions dels seus protagonistes, el cicle pretén utilitzar la seva mirada i el seu discurs com a eines per aprendre a veure i analitzar el present. Durant les edicions anteriors, hi han desplegat el seu pensament personalitats com David Grossman, Jean-Claude Carrière, Zygmunt Bauman, Yasmina Reza o Tom Wolfe, entre d'altres.

El cicle comença el dilluns 29/09 amb Cees Nooteboom. Nascut a La Haia l'any 1933, se'l considera l'escriptor neerlandès més important de la literatura contemporània. Nooteboom és conegut principalment com a novel·lista, però també ha cultivat altres gèneres, de la poesia al teatre, passant per l'assaig i la literatura de viatges. A la seva obra queda palesa la gran preocupació que té l'autor per la qüestió europea, i la seva vocació cosmopolita.

El 6/10 tindrà lloc la segona sessió del cicle, que protagonitzarà Gilles Lipovetsky. El sociòleg francès és un dels grans analistes de les societats postmodernes, que es caracteritzen segons ell per tenir una esfera pública despersonalitzada i amb unes institucions col·lectives que han perdut el sentit.

A la tercera conversa, el 27/10, podrem escoltar la filòsofa hongaresa Ágnes Heller. Nascuda a Budapest l'any 1929, l'experiència de la segona guerra mundial, on va perdre la major part de la seva família i dels seus amics d'infància als camps de concentració nazis, i posteriorment el règim totalitari del seu país marcarien el seu pensament, centrat en l'ètica, la naturalesa del bé i del mal i la projecció social dels fenòmens radicals. 

La darrera sessió, el 10/11 estarà protagonitzada per Tzvetan Todorov. Tot i que el pensador búlgar va adquirir popularitat als anys 60 com a lingüista i teòric de la literatura, des dels anys 80 les seves reflexions han versat sobre idees relacionades amb la memòria històrica, com ara l'alteritat, el nosaltres i els altres, des de la descoberta del Nou Món fins al segle XX.

El cicle Converses a La Pedrera es durà a terme del 29 de setembre fins al 10 de novembre. Les sessions es fan els dilluns a les 19:30 h, i tenen un preu de 3 €. Podeu consultar més informació al web de La Pedrera.

Data de publicació: Dilluns, 22 Setembre 2014
  • Comparteix