Tornar

Navegants d'aiguamolls

Descobreix els secrets ocults sota les aigües de l’Empordà

L’exposició ‘Navegants d’aiguamolls. 2.000 anys de secrets enfonsats’ ens apropa al món dels navegants del Mediterrani als volts del segle I abans de Crist

La Mediterrània sempre ha estat una mar amb molt moviment, i pel que fa a les nostres costes, s’ha documentat una història de mariners, viatges i pescadors que ens porta molts segles abans de Crist. No s’ha d’oblidar que Empúries va ser una colònia dels grecs, i que fenicis i romans hi van deixar la seva empremta. Però hi ha una part de la història un xic més oculta, que és de la que ens parla l’exposició Navegants d’aiguamolls. 2.000 anys de secrets enfonsats, que s’acaba d’inaugurar al Museu Arqueològic de Catalunya.

Aquesta mostra ens parla d’un altre tipus de navegació: la navegació interior, la que no s’endinsava allà on es perdia l’horitzó, sinó que es movia pels aiguamolls que voregen el que actualment és la costa de Girona. Més concretament, als aiguamolls de Cap de Vol i Cala Cativa, a prop del Port de la Selva, s’han estat excavant restes arqueològiques des de l’any 2012, i els resultats han estat sorprenents. Al segle I abans de Crist ja hi havia comunitats ibèriques que navegaven pels aiguamolls, amb vaixells de cabotatge prou sofisticats, que els ajudaven a moure’s per les aigües per pescar, construir o viatjar. Era una tecnologia marítima desenvolupada que ens obliga a replantejar-nos quin tipus de comunitats vivien allà en temps de la conquesta romana.

L’exposició mostrarà maquetes i fragments originals que ens ajudaran a visualitzar els petits vaixells que suraven als aiguamolls, molts dels quals encara estan sota terra, a més de 25 metres de profunditat. La podràs visitar fins al mes de juny al Museu Arqueològic. Al seu web trobaràs més informació.

Data de publicació: Dimecres, 12 Abril 2017
  • Comparteix