Tornar

Un dels collages que es poden veure com a part de l'exposició

El món calidoscòpic de Pep Duran Esteva, a Can Framis

El recinte del Poblenou acull la mostra "Papers d'ombra", que combina collages i intervencions artístiques.

Hi ha qui veu el món com un tot i qui el considera com una suma de coses diverses. L'artista Pep Duran Esteva deu ser un d'aquests últims, perquè ha centrat bona part de la seva activitat creativa en el món del collage. Veniu a Can Framis, l'espai d'art de la Fundació Vila Casas al Poblenou barceloní abans del 26 de maig, i ho veureu.

Pep Duran és un artista que va néixer a Vilanova i la Geltrú l'any 1955 i que ha trobat en el llenguatge del collage una manera personal i pròpia d'expressar-se (a la imatge, un dels fotocollages que formen part de la Sèrie Deserts, 2000-2019), però també una eina per interpretar el món.

Potser coneixeu aquest artista més del que us penseu o bé perquè heu vist abans els seus fotocollages o bé perquè el coneixeu en la seva vis d'escenògraf, que l'ha portat a treballar en el món del teatre i el cinema. La seva trajectòria artística va començar un dia de l'any 1979 al Cercle Catòlic de Gràcia, una entitat del barri on encara avui es fa teatre d'aficionats. Allà va trobar un conjunt de decorats antics i, amb aquell material, va començar a crear els primers collages, una tècnica que ja no ha deixat de banda.

Ja veureu que la mostra constitueix una mena d'instal·lació gegantina en la qual, sí, els protagonistes són els fotocollages que pengen de les parets i que mostren la visió del món, calidoscòpica i fragmentada, d'aquest artista. La seva feina es caracteritza per la capacitat d'entrellaçar la realitat i la ficció mitjançant l'escenografia, creant el que ell considera una mena de "partitures escèniques". Però, a més dels collages, en l'exposició veureu també un seguit d'intervencions de l'espai a càrrec del mateix artista que confereixen una dimensió nova a la mostra. Aquí trobareu fotografies, papers, cartons, fustes i mantes, a més d'uns apilaments d’objectes dels anys noranta típics en l'obra de l'artista.

Les obres (totes inèdites) que es mostren en aquesta exposició constitueixen, per tant, una mena de crònica o dietari de l'activitat de l’artista que us farà veure el món a través de lupes, espiells, forats i unes seqüències mudes en les quals els personatges i les seves ombres semblen sortits d'un film antic.

Recordeu que, si veniu els dissabtes, a les 12 h, l'artista mateix ofereix una vista guiada a l'exposició que segurament us descobrirà aspectes de les obres que no podríeu apreciar d'una altra manera.

Si no us voleu perdre els mons calidoscòpics de Pep Duran Esteva, veniu a veure "Papers d'ombra", però abans consulteu la informació sobre l'exposició al web de l'espai artístic de Can Framis.

Data de publicació: Dijous, 29 Febrer 2024
  • Comparteix