Tornar

Mirades de la Ciència sobre el temps

Establir ponts entre diverses disciplines de la ciència —en el sentit més plural i etimològic del terme— al voltant de les múltiples accepcions del temps és l’objectiu d'un col·loqui interdisciplinari organitzat per la UB

Del 26 al 27 de maig, experts en poesia, paremiologia, psicologia, geologia, biologia, medicina, filosofia, climatologia, matemàtica, art i altres disciplines del coneixement científic i humanístic han projectat la seva mirada sobre l’eix aglutinador de la trobada: el temps, amb les dues significacions bàsiques que presenta aquest terme en català i en la majoria de llengües romàniques. Han participat en el col·loqui diversos experts de la Universitat de Barcelona (UB) i d’altres institucions universitàries, com ara la Universitat de Lisboa (Portugal) i la Universitat de Zadar (Croàcia), dos centres universitaris que se situen als llindars de l’Europa romànica, que és precisament l’objecte d’estudi del projecte ParemioRom.

Quina és la naturalesa del temps? Què és la cronobiologia? Hi ha ritmes geològics? Canvia la percepció temporal en les psicopatologies? Què ens diu la física relativista sobre el  temps? Aquestes han estat algunes de les qüestions que s'han tractat al col·loqui interdisciplinari «Mirades de la ciència sobre el temps»,  organitzat pel professor José Enrique Gargallo Gil, del Departament de Filologia Romànica, amb la col·laboració de Maria-Reina Bastardas, Joan Fontana i Antonio Torres, també de la Facultat de Filologia de la UB.

El col·loqui s’emmarca en el projecte Paremiologia romànica: refranys meteorològics i territori (ParemioRom), que combina la perspectiva geolingüística i la paremiològica amb la finalitat d’explorar els proverbis meteorològics i del calendari de l’Europa romànica.

Més informació: ParemioRom 

 

Data de publicació: Dissabte, 17 maig 2014
  • Comparteix