Tornar

Mil milions d'ulls per a mil milions d'estrelles

De l'1 al 5 de desembre l'edifici històric de la UB dóna a conèixer el progrés de la missió espacial Gaia

En motiu de l’aniversari del llançament del satèl·lit Gaia i de la celebració del congrés internacional “The Milky Way Unravelled by Gaia” l’edifici històric de la Universitat de Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes 685, Barcelona) acull dues activitats de divulgació tan per estudiants com per al públic general. 

Exposició Gaia: Mil milions d'ulls per a mil milions d'estrelles

L'exposició s'ubicarà a la planta baixa del patí de ciències de l'edifici històric de la UB durant tota la setmana de l'1 al 5 de desembre de 2014. S'oferiran visites guiades  en grups reduïts (8-10 persones) els següents dies:

- Dimarts 2 de desembre, entre les 13h i les 14h.
- Dimarts 2 de desembre, entre les 18h i les 19:30h
- Dijous 4 de desembre, entre les 13h i les 14h.

Les visites guiades poden ser en català, castellà o en anglès.
Més informació i reserves: divulgacio@am.ub.es

Conferència: Gaia i l'odissea galàctica

El dimarts 2 de desembre a les 19:30h al Paranimf de la UB tindrà lloc la xerrada 
Gaia i l’odissea galàctica a càrrec dels professors i enginyers del departament d'Astronomia i Meteorologia de la UB que han estat treballant en aquesta missió en els darrers 15 anys.

Gaia és una de les missions emblemàtiques de l'Agència Espacial Europea en aquesta dècada. Té com a objectiu clarificar l'origen i evolució de la nostra Galàxia. Per a això Gaia obtindrà un mapa 3D molt precís d'uns mil milions d'estrelles. Gràcies a aquesta missió podrem per fi respondre a preguntes sobre com es va formar la Galàxia, quina forma té, el paper de la matèria fosca a l'Univers, com evolucionen les estrelles i molts d'altres interrogants.

Aplicació mòbil: Gaia Mission

Gaia Mission és l’app creada per experts de la UB que permetrà seguir el progrés del satèl·lit Gaia, que durant cinc anys recollirà dades de mil milions d’estrelles per construir el mapa en 3D de la Via Làctia més precís que s’hagi fet mai. 

Mitjançant imatges, diagrames interactius i vídeos del satèl·lit es posa a l’abast del públic general i d’especialistes una gran quantitat d’informació detallada sobre aquesta missió emblemàtica que revolucionarà l’astrofísica de les properes dècades gràcies a la precisió de les observacions astromètriques. L’app disposa de diagrames interactius de la nau que permeten fer exploracions de 360º de l’interior del satèl·lit. Podeu descarregar-vos l'aplicació per a mòbil gratuïta Gaia Mission aquí: iPhone / Android

 

Data de publicació: Dilluns, 01 Desembre 2014
  • Comparteix