Tornar

"Menús de guerra" al Museu d’Història de Catalunya

Una exposició recorda la creativitat gastronòmica catalana durant la Segona República a través de fotografies, objectes i publicacions diverses

Joan Vila, Josep Rondissoni, Ignasi Domènech o Ferran Agulló són alguns dels cuiners que, durant els anys de la Segona República, van contribuir al desenvolupament de l’avantguarda culinària a Catalunya, sumant- se així a l’embranzida cultural catalana dels anys trenta.

L’exposició Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència mostra l’evolució del concepte de gastronomia des de la cuina casolana fins a la cuina dels grans restaurants, a través d’una sèrie de documents de l’època com el Llibre de la cuina catalana, escrit per Ferran Agulló el 1933 o el receptari que la Generalitat va encarregar a Joan Vila l’any 1937 per fer front a la crisi alimentària.

Produïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, el BBVA i el Museu d’Història de Catalunya, amb Sergi Freixes com a comissari, Menús de guerra recull també els menús de Plat Únic que les col·lectivitzacions i la Generalitat van imposar als hotels i restaurants durant la guerra i explica el pla que la Generalitat va impulsar l’any 1937, anomenada La batalla de l’ou.

La mostra també reflecteix la importància de l’Escola de la Dona i del moviment naturista i vegetarià protagonitzat per Nicolás Capo i Ramona Perera, amb la revista Pentalfa com a altaveu, així com les fitxes aparegudes a publicacions com Ménage o Claror.

Menús de guerra es pot veure del 4 de juliol al 28 de setembre al Museu d’Història de Catalunya. L’entrada és gratuïta. Si voleu més informació, podeu seguir l’enllaç del centre

Data de publicació: Dijous, 07 Agost 2014
  • Comparteix