Tornar

La proposta de Calidos mostra un túnel format per arcs de colors diversos
Projecció de l'estudi Slidemedia sobre la façana del Disseny Hub Barcelona

'Llum BCN' il·lumina durant tres dies el Poblenou

Llum BCN, la gran festa barcelonina de la llum i la tecnologia, es desplaça enguany una setmana respecte a les celebracions de Santa Eulàlia, però no és l'única novetat: aquesta edició, el festival creix amb força i canvia de barri. Teniu una cita del 16 al 18 de febrer al Poblenou.

Fins ara, Llum BCN s'havia celebrat als carrers i places del barri Gòtic de Barcelona, però, per a la setena edició, es trasllada al Poblenou, una zona de carrers més amplis i que, a més, està vivint un procés de transformació. El festival canvia, però es manté el model mixt que combina les produccions artístiques d'estudis professionals amb les propostes dels estudiants de les escoles de la ciutat que treballen en camps que van de l'arquitectura, la il·luminació i el disseny a les Belles Arts.

Preneu-vos el vostre temps per redescobrir els carrers del Poblenou, ara vestits amb una segona pell fotònica, ja que enguany Llum BCN dobla la xifra d'instal·lacions artístiques i d'espectacles i, a més, convida grans artistes internacionals, com ara la videoartista Monique Savoie, fundadora de tota una referència en el territori fronterer entre l'art i la tecnologia: la Société des Arts Technologiques (SAT) de Mont-real. Ella s'encarrega de programar el Domo que trobareu a l'Espai familiar (a la confluència dels carrers de Pamplona i Tànger) i que inclou tres programes amb cinc creacions per a nens i nenes a partir de 10 anys.

Serà només un dels punts d'activitat d'una festa que s'estendrà per sota de la plaça de les Glòries, fins arribar a una trentena d'espais situats dins l'angle format per les avingudes de la Meridiana i de la Diagonal. Allà trobareu, a més de l'esmentat Espai familiar amb propostes per a tots els públics, instal·lacions i espectacles signats per prestigiosos estudis i artistes de la ciutat; un seguit de parets mitgeres modificades per efecte de la llum i les projeccions i, finalment, un seguit d'espais transformats pels alumnes de les escoles barcelonines on s'imparteixen estudis relacionats amb l'arquitectura, el disseny, les belles arts, l'escenografia... 

Així, els estudis professionals presenten propostes com la de Calidos, que a la plaça de les Glòries instal·la una mena de túnel del temps ben suggeridor... És Hexx (a la foto) que, de fet, és un rellotge que funciona amb la llum produïda per milers de llums led formant un seguit d'arcs hexagonals. A la mateixa plaça, la façana del Disseny Hub Barcelona (DHUB) es transformarà, gràcies al mapping Xiu Xiu de David Torrents i Maurici Ginés, en una orella gegantina que interaccionarà amb el soroll ambiental. 

La mateixa plaça de les Glòries encara acull més propostes, que s'estenen pels carrers del barri gràcies a creadors que segur que coneixeu d'altres festes ciutadanes, com ara Playmodes, creadors de Beyond, un viatge sense moviment per l'interior d'un túnel de llum (al DHUB); Onionlab, autors del mapping estereoscòpic amb efecte 3D Axioma (campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra) i del mapping didàctic Illuminati (Edifici Media TIC); o dels Eyesberg, que han creat un espectacle itinerant, Runner 2, sobre un personatge que viatja en el temps.

Hi ha moltíssimes propostes més signades per col·lectius que van de l'Associació Professional de Dissenyadors d'Il·luminació a ProtoPíxel, TILT, Quayola, Slidemedia (a la imatge, Hipnocity), el Groupe LAPS i la Fundació Sorigué, entre d'altres. I algunes inclouen la participació de coneguts artistes com els Brodas Bros, que, al carrer de Tànger, entre Ciutat de Granada i Roc Boronat, presenten L'exèrcit de la llum, un espectacle futurista i tecnològic que no us heu de perdre. Totes les propostes us oferiran noves visions d'edificis i espais que ja coneixeu però que adopten un aspecte nou: des de la seu de Betevé a l'Antiga Fàbrica Simon o l'edifici CNMC, entre d'altres.

L'Estudi Antoni Arola, per la seva banda, s'encarrega de transformar un seguit de parets mitgeres en un recorregut pel barri especialment recomanable. I, arreu del Poblenou, trobareu espais transformats per obra i gràcia dels projectes que han imaginat els alumnes de les escoles més diverses de la ciutat.

Veniu a conèixer el talent més jove en matèria d'il·luminació i creacions audiovisuals. S'expressa en obres que van des de la instal·lació 15.000 grams, que implica una quinzena de fanals a la confluència de Bolívia amb Badajoz, a Llacuna, que ens proposa un viatge al passat del barri del mateix nom. D'altres propostes d'aquesta secció, Espais transformats, són L'alliberació de l'Eulàlia, una instal·lació que ocupa el Jardí del Sol; A l’ombra dels fanals brillen les cuques de llum, creada pels alumnes de l'Institut del Teatre; Light Up Mirror, on els estudiants de l'Escola Tècnica Superior d’Arquitectura La Salle juguen a reflectir la llum en un mirall, o Umbrasutura, on els estudiants del centre universitari de disseny BAU repassen la transformació del barri des dels seus orígens industrials fins avui.

És només una petita mostra d'una festa que us convida a redescobrir el barri del Poblenou. Dediqueu-li la nit sencera si voleu, perquè a la zona us ofereixen la possibilitat de descansar una estona al costat del foc al mercat de gastronomia nòmada Van-Van Foc a Sancho de Ávila amb Ciutat de Granada i a Pamplona, 123. I, per si voleu fer una parada tècnica per fer un mos o prendre alguna cosa, un seguit de bars i restaurants del barri s'han afegit a la festa.

Podeu consultar la programació completa de Llum BCN al web dedicat a les festes de Santa Eulàlia.

Data de publicació: Dijous, 08 Febrer 2018
  • Comparteix