Tornar

L'àgora dels naturalistes. Ciència, art i gabinets de curiositats

Del 13 de maig al 16 de desembre l'Ateneu Barcelonès acollirà un cicle de cinc sessions sobre el diàleg que s'estableix entre la ciència, la història i l'art.

El cicle, coordinat per Jordi Serrallonga, explora els gabinets de curiositats i el món del naturalisme, les similituds i diferències de la ciència d'aquell temps i d'ara, i el diferent context cultural i artístic. L'exposició Salvadoriana de l'Institut Botànic de Barcelona ens permetrà viatjar a l'època del gabinet de curiositats de la natura de la família Salvador (segles XVII, XVIII i XIX), i és el punt en comú de les cinc propostes. 

Salvadoriana pretén mostrar i redescobrir un tresor del patrimoni científic de Barcelona: el gabinet de curiositats de la natura reunit per la passió col·leccionista de diverses generacions de la família Salvador a la rebotiga de la seva farmàcia del carrer Ample de la ciutat de Barcelona. Un gabinet de curiositats, el de la Col·lecció Salvador, declarada bé cultural d'interès nacional. Aquesta declaració suposa la màxima categoria de protecció legal per als béns més rellevants del patrimoni cultural català.

Els gabinets de curiositats dels segles XVII i XVIII estaven formats principalment per elements dels tres regnes del món natural (mineral, vegetal i animal) identificats, etiquetats i classificats sistemàticament. Col·leccions nascudes de la curiositat i de la passió per atresorar, però també d’una voluntat de recerca científica amb el propòsit de contribuir a comprendre millor la natura i el seu funcionament. I això incloïa així mateix objectes extraordinaris (exòtics, meravellosos, estranys o inusuals) tant naturals com artificials.

Totes les sessions del cicle oferiran una visita dinamitzada a l'exposició Salvadoriana el dissabte següent de l'activitat (que es farà a l'Ateneu Barcelonès), per a les vint primeres persones que hi facin la reserva. 

El dimecres 13 de maig, a les 19 hores, tindrà lloc el primer diàleg “De l’antic gabinet de curiositats al laboratori científic del segle XXI”, amb la participació dels comissaris de l'Exposició Salvadoriana, Pepe Pardo  i Neus Ibáñez. La conversa serà moderada per Michele Catanzaro. A partir del llegat de la família Salvador, nissaga d’apotecaris i naturalistes que reuní un dels més apassionants “Gabinets de Curiositats” a Barcelona, s'abordaran les similituds i les diferències sobre la ciència i el naturalisme al llarg del temps amb els dos comissaris de l’exposició Salvadoriana.

Properes activitats del cicle:

Dimecres 10 de juny de 2015,  Música per un gabinet de curiositats

Dimecres 14 d'octubre de 2015, Els gabinets de curiositats com a inspiració de l'art contemporani

Dimecres 18 de novembre de 2015, Científics, exploradors i gabinets de curiositats al cinema històric i de ficció

Dimecres 16 de desembre de 2015, La figura i el paper del naturalista, avui

Més informació: Museu de Ciències Naturals de Barcelona

 

 

 

 

 

 

 

Data de publicació: Dilluns, 11 maig 2015
  • Comparteix