Tornar

La vida, instruccions d'ús

Com modelen la nostra vida, els algoritmes? B·DEBATE i l'Obra Social "la Caixa" ens convidem a conèixer de prop els secrets i potencialitats d’aquestes eines tan humanes

Els propers 14, 21, 28 de maig i 4 de juny de 2014 tindran lloc a Cosmocaixa (C/Isaac Newton 26, Barcelona) les xerrades del nou cicle de B·DEBATE: "La vida, instruccions d'ús. Com els algoritmes modelen la nostra vida".

Els algoritmes són conjunts d'instruccions que serveixen per a executar tasques per a la resolució de problemes.  Des de l’antiga Babilònia, fa 4.500 anys, la humanitat ha anat desenvolupant teoremes matemàtics basats en càlculs algorítmics per a trobar solucions sistèmiques a problemes de diferents naturalesa i complexitat. En poc més de mig segle, ha estat necessari transmetre a les màquines tot el saber computacional que la humanitat havia acumulat des de l’Antiguitat. De l’èxit d’aquesta empresa en donen bon compte les tecnologies digitals. Avui dia és infinit el nombre i els camps d’aplicació. 

Per què Amazon encerta moltes vegades en les recomanacions que ens fa sobre llibres que ens poden interessar? Com es poden personalitzar les ofertes comercials? La resposta recau en els algoritmes utilitzats freqüentment en economia. La nostra vida quotidiana és absolutament envoltada i condicionada per activitats que són possibles pel fet d’utilitzar algoritmes.  En definitiva, el nostre model econòmic basat en el coneixement es nodreix i necessita el desenvolupament d’algoritmes. 

Dimecres 14 maig ·  Instruccions i història 
Un apropament als algoritmes, de l’antiga Grècia a Wall Street 
Pilar Bayer, catedràtica d’Àlgebra de la Universitat de Barcelona   

Dimecres 21 maig · Instruccions i diners 
Els algoritmes en l’economia i la indústria
José García Montalvo, catedràtic d’Economia. Universitat Pompeu Fabra 
Eugenio Oñate, director del Centre de Mètodes Numèrics 

Dimecres 28 maig · Instruccions i biologia 
Els algoritmes en les ciències de la vida 
Modesto Orozco, director de Ciències de la Vida del Barcelona Supercomputing Centre 
Javier Macía, investigador del Laboratori de Sistemes Complexos, Universitat Pompeu Fabra 

Dimecres 4 de juny · Cap al futur: noves instruccions 
Més enllà dels algoritmes clàssics: algoritmes d’encriptació i criptografia quàntica 
Antonio Acín, lider del Grup de Teoria de la Informació Quàntica, Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)

Totes les sessions començaran a les 19.00 h, se celebraran a la Sala Àgora de CosmoCaixa Barcelona i tenen un preu de 4€ per sessió (2€ clients "la Caixa"). Venta d'entrades en aquest enllaç 

Més informació: B·DEBATE

 

Data de publicació: Dimecres, 14 maig 2014
  • Comparteix