Tornar

La Laia

Festes de la patrona Santa Eulàlia, del 12 al 17 de febrer

La Festa Major d'hivern de Barcelona ja és aquí! La Laia arriba, com cada any, centrada en els ciutadans més petits, l'imaginari festiu i la cultura popular i tradicional.

Els actes principals comencen el dimarts 12 de febrer, amb el pregó a càrrec dels nens, i a la tarda amb la Passejada de les Laies: totes les gegantes de la ciutat, rebatejades en honor de la patrona, sortiran al costat de la gegantona Laia. Plegades faran l'ofrena floral a Santa Eulàlia i també ballaran.

Dissabte 16 tindrà lloc la jornada més tradicional amb els Protocols de l'Àliga de la ciutat, amb les àligues de Barcelona i Reus (la ciutat convidada enguany), els trabucaires i els gegants, entre d'altres, que recorreran els carrers de Ciutat vella fins a la basílica de Santa Maria del Mar. És també el dia dels cercaviles de gegantons infantils i de mostres de cultura popular.

Finalment, diumenge 17 se celebra l'acte més antic de les festes, ara ja fa més de 30 anys, la Trobada de Gegants a Ciutat Vella. Aquesta jornada és també la de la diada castellera, el seguici festiu de Reus i les desfilades musicals. I per als més menuts, a la tarda poden participar a la Tabalada i al Correfoc dels diables petits. 

Aquest any, a més, es fa la reobertura de les Drassanes reials i els jardins del Baluard amb diversos actes programats, com ara les portes obertes al Museu Marítim i al pailebot de Santa Eulàlia, i, Laies i Eulàlies, atenció: esteu convidades a navegar-hi! (feu la inscripció prèvia al Museu). 

A la nit com ja es va iniciar l'any passat, la Laia tecnològicament més puntera envaeix els espais de la ciutat amb les il·luminacions lumíniques de LlumBCN

Entre el 10 i el 17 de febrer, a més a més, podeu gaudir d'altres activitats com ara les portes obertes a diversos museus (el 12 de febrer),  actes als centres cívics i entitats de barri i a les biblioteques, o el joc de Santa Eulàlia (una cerca pels carrers de la ciutat).

Amb aquestes celebracions Santa Eulàlia, l'antiga patrona de la ciutat, ens segueix convidant a la festa per escalfar el fred d'hivern. I es reivindica després que li sorgís competència amb la nova patrona, la Verge de la Mercè, que va alliberar la ciutat d'una plaga de llagostes. És ben sabut que des d'aleshores Santa Eulàlia plora cada setembre, i les seves llàgrimes en forma de pluja són les que cauen durant la Festa Major de tardor. Però pel febrer el seu esperit llibertari (va morir als 13 anys per defensar els cristians perseguits pels romans) omple la ciutat més antiga, i es converteix en baluard de les tradicions populars i de la infància.

Consulteu la informació completa i tots els actes a la web de La Laia.

Data de publicació: Dilluns, 04 Febrer 2013
  • Comparteix