Tornar

La ciència ciutadana present en els set projectes presentats al #NetBCNLab

El primer #NetBCNLab de 2015 va estar protagonitzat per la presentació de diferents projectes i un debat sobre ciència ciutadana on científics i ciutadans van donar el seu punt de vista.

La primera trobada #NetBCNLab de 2015, organitzada per Barcelona Lab, va tenir lloc a la biblioteca Sagrada Família i va comptar amb una vintena d’assistents i la presentació de set projectes sobre ciència ciutadana: Riu.net, Atrapa el Tigre, Abelles Urbanes, Observadors del Mar, Bee-Path, CitizenSqKm i el Punt d’Informació Aerobiològica.
 

Pau Fortuny va obrir la ronda de presentacions de la trobada amb Riu.net, un projecte per a analitzar l’aigua dels rius. Compten amb una aplicació que es pot descarregar qualsevol ciutadà i ofereix una manera divertida i senzilla de conèixer l’estat de les aigües mitjançant el reconeixement de macroinvertebrats que actuen com a biomarcadors.
 

El segon projecte presentant també s’encarrega d’analitzar les aigües, però en aquest cas les del mar. Joaquim Garrabou va ser l’encarregat de presentar Observadors del Mar, una iniciativa de l’Institut de Ciència del Mar-CSIC que neix de la necessitat de saber l’estat de les costes de manera fiable. L’objectiu del projecte és crear una gran base de dades amb l’ajuda de la ciutadania que ofereixi informació de qualitat per al coneixement de la fauna i flora marina i saber què passa al mar.
 

Isabelle Bonhoure del grup Open Systems de la Universitat de Barcelona va parlar del projecte Abelles Urbanes, que analitza l’estat de l’aire de la ciutat de Barcelona a partir de l’observació del moviment de les abelles. John Palmer va continuar la jornada parlant d’Atrapa el Tigre, una aplicació que permet fer un mapa amb les zones on hi ha mosquits tigre amb la col•laboració dels ciutadans, a més d’oferir informació i consells per evitar les picades d’aquest mosquit.
 

Josep Perelló, coordinador de l’Oficina de Ciència Ciutadana va parlar de Bee-Path, un projecte que es va provar per primera vegada a la Festa de Ciència de 2012 i que serveix per analitzar el moviment de les persones en zones concretes. Amb aquesta informació es fàcil detectar punts d’interès o les zones de difícil accés per al públic.
 

Jordina Belmonte va donar a conèixer un projecte especialment interessant per als al•lèrgics al pol•len. El Punt d’Informació Aerobiològica ofereix un mapa amb el tipus i quantitat de pol•len que hi ha a cada zona de Catalunya. Aquesta informació està disponible a la seva web i s’obté amb l’ajuda de la ciutadania que hi col•labora.
 

L’últim dels projectes presentats va ser CitizenSqKm, de la mà de la periodista Mònica Garriga, que va presentar-lo com un projecte tecnològic, educatiu, periodístic i de participació ciutadana. Un mapa en el qual la ciutadania farà un cens de les coses que hi ha als barris de Barcelona, començant per Poblenou.
 

La trobada va finalitzar amb un debat obert entre científics i ciutadans on es va discutir sobre com aconseguir aficionar la gent per la ciència ciutadana o maneres de mostrar la informació obtinguda amb ajuda dels ciutadans d’una manera oberta i accessible al gran públic.


Data de publicació: Dimarts, 27 Gener 2015
  • Comparteix