Tornar

Jutjar per les aparences

El 17 de juny  s'analitzarà el ressorgiment de la frenologia (vinculació del caràcter amb la forma de la cara) a l'Ateneu Barcelonès

'Jutjar per les aparences. La història de la frenologia, i la seva inesperada resurrecció en els departaments de recursos humans' és el nom de la taula rodona que tindrà lloc el dilluns 17 de juny de 2013 a la Sala Verdaguer de l'Ateneu Barcelonès (C/Canuda, 6 Barcelona) a les 19:30 hores.

Tenir “molt de morro”, “moltes galtes” o “tenir nas” són expressions que deriven de la frenologia, una disciplina que defensava la vinculació del caràcter amb la forma de la cara. Descartada des de fa dècades, aquesta teoria ha ressorgit de manera inesperada, en contextos tan delicats com el de la selecció de recursos humans.

En aquesta taula rodona ens preguntarem per què reapareix avui una teoria que redueix quelcom tan complex com el caràcter a l'anàlisi de l'aparença del rostre o de la forma del crani. Explorarem quin és el context històric en el qual aquesta visió va prosperar, què comparteix amb l'actualitat, i què ens diu tot això sobre el camí que emprèn la societat contemporània.

Per fer-ho, es comptarà amb la presència de Montserrat Comas, Directora de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, que donarà una mirada històrica sobre la frenologia del segle XIX, a partir de la experiència de la Sociedad Frenológica de Villanueva. Mireia Esparza, antropòloga de la Universitat de Barcelona, parlarà de l'estudi del qual és coautora, que desmenteix la relació entre l'amplada de cara d'un home amb l'agressivitat, i de per què uns científics del segle XXI s'han vist empesos a plantejar aquesta qüestió. Ceferí Soler, psicòleg de la Universitat de Barcelona i expert en Recursos Humans, ens parlarà de la "morfopsicologia", una disciplina de moda en l'àmbit de la selecció del personal, en el qual s'apliquen criteris frenològics.

En el debat successiu, moderat per Joan Figa, Químic i estudiant del Màster en Història de la Ciència. Ciència, Història i Societat (UAB i UB), s'intentarà esbrinar els trets de l'ambient social i cultural que afavoreix la reproposició de teories neo-frenològiques.

Més informació: Ateneu Barcelonès

 

 

 

Data de publicació: Diumenge, 12 maig 2013
  • Comparteix