Tornar

Històries de naturalistes en situacions extremes

Hi ha científics que es passegen sobre la copa dels arbres, que han de conviure amb animals salvatges, o enfrentar-se a bandits i militars...

Encara avui, fer ciència pot requerir enfrentar-se a situacions extremes. Els científics que operen d’aquesta manera, adquireixen un coneixement polièdric, profundament lligat al seu context natural i social, que els dona una visió complexa i no comú en aquests temps d’ultra-especialització. En aquest cicle organitzat per l'Associació d'Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, escoltarem les experiències de quatre naturalistes que han treballat en situacions extremes, explicades per la seva pròpia veu.

Totes les xerrades es faran a la sala Verdaguer de l'Ateneu Barcelonès (C/ Canuda 6, Barcelona) i començaran a les 19:30 h.

Al bressol de la humanitat, entre lleons i bandits
Dimecres 23 d’octubre, 19.30 h
Jordi Serrallonga, arqueòleg i naturalista, Universitat Oberta de Catalunya, Director d'HOMINID Grup d'Orígens Humans

La recerca sobre els orígens humans a l'Àfrica Oriental, a més de ser una apassionant empresa científica, s'assembla molt a una aventura cinematogràfica. Investigar al bressol de la humanitat vol dir esquivar animals salvatges que arrosseguen la llegenda de perillosos (des dels més petits als més grans); trobar-se amb bandits i furtius; i fins i tot, encarar-se amb equips de científics pirates que no tenen res a envejar a les cintes del mític Indiana Jones. Benvinguts a l'aventura de la ciència.

Cargols, drets humans i aventures tropicals
Dimarts 12 de noviembre, 19.30 h
Cristian R. Altaba, biòleg, Universitat de les Illes Balears

Anar a buscar cargols no és una activitat tan tranquil·la, quan es compagina amb la defensa dels drets humans i dels drets dels animals que, com comprovarem, sovint coincideixen. Sota les bales a Centramèrica, enmig de la guerra del Congo, entre elefants salvatges a l'Índia i en diferents illes perdudes als oceans tropicals, la recerca de les espècies més extraordinàries pot esdevenir una gran aventura.

Buscar foques al desert
Data: dimarts 14 de gener, 19.30 h
Enric Badosa i Malagelada, biòleg

El vellmarí (Monachus monachus) del Sahara Occidental és una espècie coneguda pels antics grecs, però la seva biologia segueix sent un misteri. El 1994 i el 1998, un grup de científics espanyols van investigar-ne una colònia, en el marc del projecte europeu LIFE. A més de les dificultats del terreny i de l'habitat de la foca, els científics es van trobar amb els daltabaixos de treballar en una zona de guerra i en una república islàmica.

Passejar sobre la copa dels arbres
Data: dimarts 11 Febrer, 19.30 h
Jorge L. Mederos López, biòleg, col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Pujar a la copa dels arbres, escalar penya-segats o endinsar-se en coves profundes: és imprescindible fer-ho, si es vol conèixer el món dels artròpods, éssers extraordinàriament diversos, que ocupen la immensa majoria dels hàbitats del planeta. Aquests espais extrems no s’han escapat de la seva colonització, i els investigadors s’hi han d’adaptar, per estudiar aquests animals en el seu entorn natural.

Més informació: Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Data de publicació: Dijous, 12 Desembre 2013
  • Comparteix