Tornar

Imatge de l'Exposició Universal de 1888 a la Ciutadella

Dues històries de ciència

El programa Aula 141 ens porta al passat amb una xerrada sobre el treball de Richard Feynman i una visita a la Ciutadella científica .

L’Aula 141 és l’aposta del Centre Cívic Guinardó per la divulgació científica i tecnològica. A través d’aquest programa, l’equipament organitza xerrades, tallers, visites i altres activitats al voltant de la ciència. Aquesta setmana, dues propostes conviden a mirar enrere en el temps: una xerrada el dijous 22 de novembre sobre l’obra de Richard Feynman, físic, premi Nobel i gran divulgador que el 2018 hagués complert 100 anys, i una visita el dissabte 24 de novembre al Parc de la Ciutadella per descobrir el seu vincle amb el progrés científic.

El físic Javier Garcia explicarà un concepte d’aquesta disciplina que sempre va fascinar a Richard Feynman: l’anomenat principi de mínima acció. Aquest concepte parteix de la consideració que a la natura, qualsevol acció en un sistema físic s’esdevé de la manera més econòmica possible, en termes d’energia. Postulat inicialment en l’àmbit de la mecànica clàssica, l’abast del principi s’amplià posteriorment a la mecànica relativista i el mateix Feynman l’utilitzà per fer diverses contribucions a la mecànica quàntica. Una història de ciència al voltant del poder de seducció de la física i les matemàtiques amb un protagonista de Nobel!

Dos dies després de la xerrada, l’Aula 141 ens traslladarà a finals del segle XIX. L’historiador de la ciència Miquel Carandell guiarà una visita pel Parc de la Ciutadella per descobrir els rastres del seu origen científic. Creat en plena revolució tecnològica impulsada per la irrupció de l’electricitat, el parc tenia l’objectiu d’apropar el nou coneixement a la ciutadania, una concepció científica inicial que va ser refermada una dècada després amb l’emplaçament dels pavellons de l’Exposició Universal de 1888 al mateix espai. Avui, el parc encara conserva aquest vincle. El Castell dels Tres Dragons, el Museu Martorell, l’Umbracle, l’Hivernacle o el Parc Zoològic són els exemples més evidents de la presència científica en aquest espai verd modernista, però n’hi ha molts més. No us perdeu la visita per descobrir-los!

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dilluns, 19 novembre 2018
  • Comparteix