Tornar

Fotografia d’una de les sales de l’exposicio “Visual origen. Film l video l informacio”, al MACBA.

El grup Film Vídeo Informació (FVI), pioners en l’àmbit audiovisual

Fins al 26 de maig, podeu visitar l’exposició Visual origen. Film l vídeo l informació, comissariada per Juan Bufill. 

El MACBA presenta una mostra amb una selecció d’obres del col·lectiu Film Vídeo Informació (FVI), fundat el 1977 en plena Transició espanyola, que va investigar les possibilitats dels nous mitjans audiovisuals. L’exposició Visual origen. Film l vídeo l informació explora què va significar el grup FVI i la revista Visual com a iniciatives fundacionals, crítiques i creatives, origen de nombroses col·laboracions posteriors en el sector audiovisual. 

El Film Vídeo Informació era un grup d’autors de cinema experimental i vídeo, fotògrafs, poetes i artistes que treballaven amb mitjans alternatius, format per Eugènia Balcells, Eugeni Bonet, Juan Bufill, Carles Hac Mor, Manuel Huerga, Ignacio Julià i Luis Serra. Després de la dissolució de FVI, cap al 1980, els membres van continuar col·laborant en projectes comuns.

La mostra exposa un conjunt de peces per conèixer algunes contribucions dels integrants del col·lectiu realitzades des del 1976 i fins al 1988, especialment en cinema experimental (en formats súper-8 i 16 mm), vídeo i televisió, amb el programa Arsenal (TV3, 1985—1987). També inclou fotografies i diversos documents al voltant de FVI, el projecte i l’evolució.

Els membres de FVI tenien l’objectiu d’explorar, tant individualment com en col·laboració, i difondre el potencial del cinema experimental i del vídeo, en un context interdisciplinari i segons una visió àmplia i progressista de les arts. És per això que van organitzar projeccions i van editar dos números de la revista Visual (1977—1978), coordinada per Eugènia Balcells, Eugeni Bonet i Manuel Huerga. La seva intenció era crear debats i reflexionar sobre l’àmbit audiovisual en un moment percebut com a fundacional: de transició política, d’alliberament i d’obertura mental i sensorial. A més a més, a les pàgines de la revista Visual, s’inclouen autors com Chantal Akerman, Anthony McCall i Michael Snow, però també un clàssic com Dreyer.

Amb relació a la mostra, s’han organitzat dues projeccions, dins de la vuitena edició del cicle “Per amor a les Arts”, de la Filmoteca de Catalunya. El 5 de març es va dur a terme Sessió de peces experimentals, d’Eugènia Balcells, Eugeni Bonet i Juan Bufill i, d’altra banda, el 30 d’abril tindrà lloc a les 17 h la projecció Arsenal. El viatge de Robert Wyatt, de Juan Bufill i Manuel Huerga

El programa Arsenal de TV3, creat per aquests dos membres del grup FVI amb Jordi Beltran, va investigar entre el 1985 i el 1987 les relacions entre la imatge i la música, així com diverses possibilitats audiovisuals on confluïen l’art d’avantguarda i la cultura pop. El dia de la projecció hi haurà una presentació a càrrec de Juan Bufill i Ignacio Julià, director, periodista i crític de música. 

Aprofiteu per visitar la mostra Visual origen. Film l vídeo l informació i descobrir el grup FVI, pioner en la creació audiovisual un context català i espanyol aïllat de la modernitat internacional, després de quaranta anys de dictadura. Fins al 26 de maig la podreu visitar de dilluns a divendres, d’11 h a 19.30 h; dissabtes, de 10 h a 20 h; i diumenges i festius, de 10 h a 15 h. L’espai roman tancat els dimarts no festius. El preu de l’entrada general és de 10,80 € i, si voleu comprar-la, podeu fer-ho des de la pàgina web del MACBA. També podeu consultar la pàgina web de la Filmoteca de Catalunya per a més informació. 

Data de publicació: Dijous, 07 març 2024
  • Comparteix