Tornar

Imatge d'una galàxia amb un forat negre al seu interior

Llums i ombres dels forats negres

Una xerrada per descobrir què són i com s’estudien aquests fascinants objectes del cosmos.

Segurament tothom ha sentit parlar dels forats negres. Potser fins fa unes dècades ressonaven més en el camp de la ciència-ficció, però avui hem recollit suficients evidències de la seva existència. Tot i que encara amaguen molts i molts secrets, hem ampliat el coneixement sobre com es formen, com es comporten i quin impacte tenen en la dinàmica del cosmos. Per aproximar-nos als forats negres i descobrir com s’ho fa la ciència per estudiar-los, Aster, l’Agrupació Astronòmica de Barcelona ha organitzat una xerrada el dimecres 26 de setembre al Centre Cívic Vil·la Urània, que anirà a càrrec de l’astrofísic Ignasi Ribas.

Un forat negre és un objecte format per una quantitat de matèria ingent i alhora molt compacta. Això fa que tingui una força gravitatòria descomunal. Es tracta d’una força tan gran que al seu voltant hi ha una zona més enllà de la qual ni la llum és capaç d’escapar. Aquest punt de no retorn és el que es coneix com horitzó d’esdeveniments i el que passa a l’altra banda d’aquest límit no ho podem saber: no rebem llum (d’aquí que se’ls anomeni negres), cap radiació, cap senyal... Res.

Però sí que rebem informació del que passa a les immediacions d’aquest horitzó d’esdeveniments, just abans de creuar el seu límit. Els fenòmens que es produeixen a les rodalies del forat negre els podem detectar gràcies a la tecnologia de què disposem actualment. Això ens ha permès estudiar-los, ubicar-los a l’espai, classificar-los per tipus i entendre quin paper juguen a l’univers. La xerrada a Vil·la Urània desvetllarà molts aspectes que avui coneixem dels forats negres i també plantejarà tots els enigmes que encara no hem pogut resoldre.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 18 Setembre 2018
  • Comparteix