Tornar

Imatge de tortugues de Florida

D’on venen les tortugues?

Una xerrada sobre l’impacte ecològic del comerç i la tinença d’animals exòtics.

Sembla que les vistoses i sorolloses cotorres verdes de Barcelona hagin viscut des de sempre a la metròpoli. Però abans del 1975, ni una hi volava lliurement; els exemplars que hi havia, vivien dins d’una gàbia en algunes llars de la ciutat. Les cotorres són espècies exòtiques, pròpies de la fauna d’altres països, i com elles, a Catalunya s’han descrit més d’un miler d’espècies. Per parlar del seu impacte sobre les espècies autòctones i sobre els ecosistemes en general, el Centre Cívic Can Deu ha organitzat una xerrada el dimarts 18 de desembre a càrrec de Mireia Olivé, de l’associació conservacionista Depana.

Les cotorres de Barcelona tenen el seu origen a Sudamèrica, l’Àfrica subsahariana i l’Índia, principalment. Per aquest motiu se les considera exòtiques, però a més, també se les ha catalogat d’espècie invasora ja que amb la seva proliferació suposen una amenaça per la fauna autòctona, la pròpia de la biodiversitat de la nostra regió. Això mateix passa amb molts altres animals i plantes que arriben fins la nostra geografia a través del comerç d’espècies exòtiques. Per diversos motius, aquests éssers s’alliberen a la natura i acaben trobant un hàbitat favorable per al seu desenvolupament. Si competeixen amb els éssers autòctons pels recursos (espai, aliment, llum, aigua...) i arriben perjudicar-los, se les considera espècies invasores.

Segons el Catàleg d’Espècies Exòtiques de Catalunya (Exocat), actualment es comptabilitzen més de 1.200 d’aquests organismes al nostre territori, dels quals, un 14% tenen un comportament invasor. D’entre els animals més coneguts estan les mateixes cotorres, les tortugues de Florida, el cargol poma, el barrinador dels geranis, el silur o el cranc de riu americà. I en quant a les plantes, alguns exemples en són el bàlsam, l’ailant, la robínia o l’atzavara.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 11 Desembre 2018
  • Comparteix