Tornar

Es posa en marxa “BCN RE.SET”, circuit d’arquitectura efímera al carrer

El projecte, que s’emmarca en els actes de commemoració del Tricentenari, proposa una ruta urbana a través de diverses intervencions artístiques

L’arquitecta Benedetta Tagliabue i el director d’escena Àlex Ollé col·laboren en els actes de commemoració del Tricentenari amb la realització de BCN RE.SET, un conjunt d’intervencions artístiques pels carrers de la ciutat. Es tracta d’un circuit d’arquitectura efímera a l’espai públic, concretament al districte de Ciutat Vella, que consisteix en set instal·lacions que proposen una reflexió sobre conceptes com la identitat, la llibertat i la democràcia, entre altres.

Els propis Tagliabue i Ollé, comissaris del projecte, són els autors de la primera instal·lació, que s’inaugura el 29 de maig al Parc de la Ciutadella sota el títol El mur de la Ciutadella. La peça es basa en una construcció d’acer i formigó de 67 metres de longitud i entre 4 i 7 metres d’alçada que, per una banda, reinterpreta l’antiga muralla històrica de Barcelona i, per l’altra, vol simbolitzar els murs actuals, convidant el visitant a la reflexió i el joc. El 10 de juny a les 13:30 h, a més, s'hi farà una performance a càrrec d’Àlex Ollé amb la col·laboració d’estudiants de l’Institut del Teatre i d’artistes urbans emergents.

El mateix dia 10, a les 11:30 h, és quan s’inauguraran les altres sis obres, dissenyades per arquitectes de renom internacional. A la plaça Nova s’hi podrà veure l’obra d'Urbanus La Casa Catalana, amb la qual es vol recuperar el protagonisme que tenia aquest espai al 1714. La biblioteca dels llibres perduts d'Anupama Kundoo, a la plaça de Salvador Seguí, es construeix a partir de quatre arbres de la saviesa, les fulles de les quals estan fetes de llibres reciclats. L’obra ubicada a la plaça del Mar, per la seva banda, representarà la idea d’Europa a través del popular joc infantil de la xarranca i ve firmada per Alfredo Brillembourg & Hubert Klumpner.

A la plaça dels Àngels s’hi penjaran 300 samarretes negres impreses amb els rostres de 300 persones que han passat per allà els últims mesos, instal·lació a càrrec de Studio Odile Decq. A la plaça de la Mercè es podrà visitar Take my Hand, de Peter Cook i Yael Reisner, relacionada amb la llibertat de l’individu i els drets humans a través de les celebracions dels matrimonis civils. I a l’Arc de Triomf hi haurà el Memory Box / House of Memory de Grafton Arquitechs: un paviment de fusta i un seguit d’escultures de ceràmica en representació de les diferents obres arquitectòniques catalanes dels últims 300 anys.

Totes les intervencions, que es podran visitar fins al dia 11 de setembre, destacaran per la seva atenció especial a temes relacionats amb la sostenibilitat i el reciclatge. Un cop finalitzades, l’arquitecte Santiago Cirugeda recuperarà tots els materials emprats per a la construcció i els reutilitzarà en diferents projectes socials a Catalunya.

Paral·lement es podrà veure l'exposició Making of BCN RE.SET a la Fundació Enric Miralles, que mostrarà la trajectòria i evolució del projecte. S’inaugura el mateix dia que les instal·lacions, el dimarts 10 de juny, i s’exhibirà al públic durant sis mesos.

Data de publicació: Dijous, 29 maig 2014
  • Comparteix