Tornar

Cartell de l'exposició 'Enemic de gàbies'

Un recorregut per les avantguardes catalanes del segle XX

El Palau Robert acull l’exposició ‘Enemic de gàbies’, que explica els moviments artístics i literaris de ruptura a partir de l’obra del crític Joaquim Molas

Joaquim Molas va ser un dels crítics literaris més importants de la vida cultural catalana durant el segle XX. Juntament amb Josep M. Castellet, va editar una important antologia, Poesia catalana del segle XX (1962), i durant tota la seva vida professional i acadèmica va estar dedicat a l’estudi profund dels moviments literaris de ruptura, les anomenades avantguardes –fent connexions constants entre literatura i arts plàstiques–. Va ser un organitzador incansable, apassionat de les formes d’expressió lliures –raó per la qual Joan Brossa li va dedicar un llibre anomenant-lo ‘enemic de gàbies’–, i en morir va deixar una obra extensa i un arxiu de documents, notes i llibres que són la base d’una nova exposició al Palau Robert, Enemic de gàbies. Joaquim Molas i les avantguardes, que ens anima a comprendre els eixos principals de la literatura catalana més atrevida, complexa i renovadora del segle XX.

Molas va ser un dels primers crítics que va llegir amb profunditat l’obra de J.V. Foix o Joan Salvat-Papasseit, el primer també que va analitzar Salvador Dalí des d’una perspectiva literària, i aquesta exposició –que és una adaptació de la que es va fer a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, que és on es conserva el seu llegat– és una invitació a recuperar la literatura catalana recent a partir de diversos eixos: el realisme històric, les primeres avantguardes del segle XX, el revival modernista, l’avantguarda de carrer i el pop.

L’exposició romandrà oberta fins al 27 d’agost, a la sala 4 del Palau Robert. Trobaràs més informació al web del museu.

Data de publicació: Dimarts, 30 maig 2017
  • Comparteix