Tornar

El patrimoni històric de Barcelona cada cop més a prop dels ciutadans

El Servei d’Arqueologia de Barcelona estrena seu, pàgina web i obre el Centre de Documentació com a serveis per a acostar les troballes arqueològiques de la ciutat, posar-les en valor i contribuir a difondre-les  

El Servei d’Arqueologia de Barcelona és l’òrgan de gestió encarregat de la salvaguarda del patrimoni arqueològic de la ciutat. La seva tasca és prevenir l’afectació d’aquest patrimoni, organitzar i coordinar les intervencions arqueològiques a tot el territori municipal, així com donar a conèixer tota la documentació generada en el marc de diversos projectes d’investigació o del propi Centre de Documentació.
Amb la voluntat de donar més visibilitat a aquest servei que ja fa més de 50 anys que funciona s’obre la nova seu al carrer Rull número 4, es posa en funcionament la pàgina web (www.bcn.cat/arqueologiabarcelona) i s’obre l’accés als ciutadans al Centre de Documentació.

La nova pàgina web donarà visibilitat al conjunt d’activitats que duu a terme el Servei d’Arqueologia: tindrà un apartat d’actualitat; informarà de les intervencions en curs i les finalitzades en els darrers anys; de les darreres novetats en matèria de conservació i restauració, els treballs in situ, així com el treball de laboratori; del Pla Barcino, i oferirà recursos com la normativa legal vigent, enllaços o bibliografia recomanada. També enllaçarà amb la Carta Arqueològica de Barcelona, en funcionament des del 2012. Es tracta d’un inventari del passat històric de la ciutat que té com a objectiu oferir un conjunt d’informació unificada on quedi recollida tota la documentació del patrimoni arqueològic de Barcelona. El marc cronològic de les restes que estan documentades a la Carta comprèn des de la Prehistòria fins a la Guerra Civil.  Un altre dels apartats d’aquest pàgina web serà ‘A la recerca de peces desaparegudes’. Al llarg de la història de la recerca arqueològica de Barcelona hi ha hagut peces destacades, que per diversos motius han desaparegut o a les quals se’ls hi ha perdut el rastre. En aquest apartat es descriurà la peça en qüestió i es demanarà la col·laboració ciutadana per a poder reconstruir la seva història.

Amb l'objectiu de posar en valor el patrimoni cultural i històric de la ciutat, una de les grans apostes és el Pla Barcino que vol donar a conèixer les restes de la colònia romana a la ciutat i que continuarà l'any 2014 amb actuacions a la muralla romana, a l’aqüeducte, al subsòl del conjunt monumental de la plaça del Rei i a diversos indrets de Ciutat Vella. Barcelona, com a ciutat va ser fundada per l’emperador August l’any 10 aC, neix com a colònia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino ex novo. No obstant, això no significa que el territori no estigués ocupat amb anterioritat, ja que està documentada una ocupació des d’època prehistòrica. En època romana era una petita ciutat, amb un marcat caire comercial i administratiu. Cap a la tardo antiguitat, Barcelona pren força i poder, arribant a ser la capital del regne visigot. Al llarg del 2013 s’han iniciat diversos projectes, i per al 2014 es preveu seguir actuant en altres punts de la ciutat com la  Muralla romana.

S’està treballant pel coneixement global dels dos recintes emmurallats d’època romana de Barcelona, pel que fa al seu traçat, la seva cronologia i la tècnica constructiva.
 

Data de publicació: Dimecres, 12 Febrer 2014
  • Comparteix