Tornar

El Monestir de Pedralbes exposa la mostra 'Patrimoni en temps de guerra'

L’exposició documental explica de manera molt gràfica la salvaguarda de part del patrimoni cultural català entre 1931 i 1941

L'espai de més de 700 anys d'història i icona del Gòtic català, presenta aquesta exposició que es podrà veure del 8 de març al 8 de desembre i que posa de relleu la importància que va tenir l'edifici en la recuperació, cerca i arxiu del patrimoni cultural català. 

A la Sala Dormidor, l'exposició mostra les obres d'art que s'han pogut recuperar i també es fa un repàs a les figures puntals en tot el desenvolupament dels fets per salvaguardar les peces d'art, com és el cas de Josep Rocarol, vinculat als Quatre Gats i a Picasso. L'estreta amistat que va unir els dos artistes es posa de manifest en un croquis de Picasso que també es pot veure a l'exposició. El 22 de juliol de 1936, durant la crema de llibres i obres d'art, Rocarol va pujar a l'església i, com artista que era, li va sorgir la necessitat de salvar tot el que pogués, aconseguint burlar els controls dels nacionals. Per aquests actes va estar condemnat a presó i treballs forçats durant un any i mig. El seu esforç va ser reconegut el 1950 atorgant-se-li la medalla al mèrit artístic.

La segona sala és la Cel·la de Santes Creus on es situa la mostra sobre la Comunitat religiosa del monestir, "40 monges de l'Ordre de les Clarisses", i exposa com van viure i quina funció van tenir en tot aquest esdevenir de la història. Van haver de marxar el 1936 fins que el 1941, un cop acabada la guerra i la repressió, van tornar 37 d'elles. 

A la Sala Capitular s'ha fet una reproducció de com estaven emmagatzemades i controlades les obres que s'anaven recuperant a partir de 1938. Gràcies a la important tasca d'arxiu i preservació moltes d'aquestes peces i documents s'han pogut estudiar i són grans fonts d'informació per aclarir dubtes i punts obscurs d'aquesta part de la història.

Finalment es tenen força referències sobre l'entorn del monestir i el Refertor, la última sala d'exposició, explica el context de la Barcelona en guerra.  

Així, Patrimoni en temps de guerra. El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. 1931-1941 recull conceptes històrics i polítics. Fonamentalment té un triple objectiu: destacar la tasca duta a terme per les institucions de la República, la Generalitat de Catalunya i les persones anònimes per protegir el patrimoni en temps de guerra, presentar què va suposar aquest període convuls per a la comunitat ja que s'hagué de disgregar i exiliar i, finalment, posar en relació el monestir amb l'entorn, un espai no triat a l'atzar donat que, durant la guerra civil, Barcelona va patir una gran quantitat de bombardejos amb dramàtiques conseqüències en nombre de víctimes i l'entorn del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes esdevingué un sector de salvaguarda del patrimoni degut a la proximitat de les defenses antiaèries.

Amb aquesta mostra es commemora el 75è aniversari de l’acabament de la Guerra Civil.

Data de publicació: Dimarts, 04 març 2014
  • Comparteix