Tornar

El cervell: tercer cicle de debats ICREA-CCCB

Un cicle de conferències on quatre científics catalans ens explicaran els nous horitzons que obren les darreres descobertes en neurociències

El cervell dirigeix el nostre cos: controla la resta d’òrgans i coordina els pensaments i les accions. Del cervell depenen tant els trets instintius com la parla, la capacitat reflexiva o les emocions. Però el funcionament dels milers de milions de neurones i neurotransmissors que conformen el cervell continua sent una gran incògnita, potser un dels reptes més fascinants que la comunitat científica té al davant.

Per aquest motiu, aquest serà el tema central de la tercera edició dels Debats ICREA-CCCB, una col·laboració estable per donar a conèixer al gran públic els avenços i els reptes de la recerca d’alt nivell que es fa avui a Catalunya. 

PROGRAMA: 

Cervell(s): autòmats, accidents i evolució sintètica
11 de març de 2014, 19h

El cervell humà posseeix unes capacitats extraordinàries, que inclouen el llenguatge i la consciència, però és també el resultat d’una evolució plena d’accidents i bricolatges. Podríem construir un cervell artificial de manera sintètica? Què podem aprendre del procés històric que ens ha donat la ment humana?

Ricard Solé, professor d’investigació ICREA a la Universitat Pompeu Fabra (UPF)
Presentador: Jaume Vilalta, director del programa «Quèquicom» de TV3

El cervell bilingüe
18 de març de 2014, 19h

Quines diferències hi ha en el processament del llenguatge entre parlants bilingües i monolingües? El bilingüisme atorga algun tipus de benefici cognitiu? Quins són els efectes de les malalties neurodegeneratives en les dues llengües d’un bilingüe?

Albert Costa, professor d’investigació ICREA a la Universitat Pompeu Fabra (UPF)
Presentador: David Bueno, investigador de genètica a la Universitat de Barcelona (UB) i col·laborador del diari Ara.

Cervell i realitat virtual
25 de març de 2014, 19h

La realitat virtual i la realitat augmentada s’aniran introduint els propers anys a la nostra vida diària, però no seran només una eina per a l’entreteniment: la realitat virtual ja s’utilitza per comprendre funcions cerebrals relacionades amb la percepció de la realitat i de nosaltres mateixos.

Mavi Sánchez-Vives, professora d’investigació ICREA a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).
Presentador: Àlex Argemí, responsable de comunicació de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).

LLiçons de les lesions cerebrals
1 d'abril de 2014, 19h

Les desconnexions entre les diferents zones del cervell poden donar lloc a dèficits i patrons de comportament insòlits, que ens permeten descobrir moltes coses del seu funcionament. Les lesions cerebrals són una porta oberta per descobrir com funciona el cervell i qüestionen aspectes importants de l’ésser humà.

Ruth de Diego, professora d’investigació ICREA a la Universitat de Barcelona (UB)
Presentador: Josep Corbella, periodista científic de La Vanguardia 

Més informació: CCCB

 

 

 

Data de publicació: Dijous, 20 març 2014
  • Comparteix