Tornar

El CCCB presenta “Les variacions Sebald”

La mostra, que s’emmarca en el Kosmopolis i s’exposa fins al 26 de juliol, parteix de l’escriptor W. G. Sebald per reflexionar sobre la història del segle XX i les seves projeccions en el segle XXI

En el marc del festival Kosmopolis, el CCCB presenta la mostra Les variacions Sebald. Conversa entre les arts visuals i la literatura, l’exposició parteix de la figura de l’escriptor alemany W. G. Sebald per parlar del pont entre el segle passat i el present. Aquí, doncs, l’autor d’Austerlitz no esdevé protagonista sinó fil conductor: el que s’exposa són diversos artistes contemporanis que s’aproximen a la realitat amb una mirada sebaldiana. 

Es tracten, doncs, alguns dels temes més bàsics de l’obra de Sebald: la memòria històrica, els ecos de l’ahir en l’avui, l’emigració, la responsabilitat o la idea de caminar. L’escriptor també serveix de pont amb el segle XXI a causa de la seves innovacions formals, ja que sempre va conrear un gènere híbrid a cavall de la ficció i la història. A més a més, també va cultivar l’apropiació o la intercalació de text i imatges. 

Així doncs, la mostra s’interroga sobre la història del segle XX i les seves projeccions en el segle XXI a través de l’obra sebaldiana d’artistes i escriptors. Abans d’entrar a la exposició, un immens estol de papallones negres de Carlos Amorales –que remeten a la novel·la Austerlitz–  ja posen l’espectador en el context. Un cop dins, trobem tant correspondència de Sebald amb Jan Peter Tripp com les creacions de tretze artistes contemporanis, les obres sonores i visuals de quatre escriptors i el Teatre Sebald, una peça de Pablo Helguera.  

A tall d’exemple, l’artista Simon Faithfull projecta un vídeo on avança en línia recta pel meridià de Greenwich, mentre que l’extermini jueu –del que tant parla Sebald– apareix en l’obra de Susan Hiller, que ha fotografiat i documentat centenars de carrers i carreteres alemanyes els noms de les quals recorden a al presència jueva. En una línia similar, Trevor Paglen fotografia paisatges aparentment normals que amaguen seus d’agències d’espionatge. Altres artistes que hi participen són Núria Güell, l'escriptor Julià de Jòdar, Guido Van Der Werve, Piedad Bonnett o Andrea Geyer. 

La mostra, que s’inaugura pocs dies abans de l’inici del festival Kosmopolis, també vol servir per confirmar l’entitat del CCCB com a casa de la literatura a Barcelona. 

Les variacions Sebald

Dia: fins al 26 de juliol

Preu: 6 €

Espai: CCCB

Més informació, aquí

Data de publicació: Dimarts, 17 març 2015
  • Comparteix