Tornar

Retrat de grup dels artistes i veïns i veïnes implicats en aquest projecte escènic participatiu

‘Eixam i Rauxa’ porta a escena el districte de Sant Andreu

El projecte de creació escènica comunitària Eixam i Rauxa arriba a la darrera fase i, el diumenge, 27 de maig, porta a Fabra i Coats l'espectacle final, una proposta que han titulat Sant Andreu, crònica del no temps: una reivindicació surrealista.

Eixam i Rauxa és el nom que rep l’experiència escènica comunitària que té com a escenari Sant Andreu i que forma part del projecte ARTiPART, que inclou altres projectes similars en barris de la ciutat com Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera, el Raval o els barris de La Marina. ARtiPART forma part del programa Barcelona Districte Cultural que, paral·lelament, també recupera per als escenaris dels centres cívics i culturals de la ciutat algunes produccions d’èxit nascudes a Barcelona.

L’experiència ha implicat artistes residents a Fabra i Coats i veïns i veïnes del barri, que han format part d’una creació col·lectiva estretament relacionada amb el territori. L'espectacle  converteix en material escènic els carrers i places de Sant Andreu, en un diàleg amb el temps i l'espai que utilitza els volums, la improvisació musical, l'acció escènica i la construcció de vestuari.

Així, col·lectius de creadors com Pony Ganador (Edu Fontana, de Za!, i la violinista Sara Fontán) han dirigit el projecte, que té un disseny d’art de l’estudi Piedra i direcció dramatúrgica de Mariona Naudin. L’Amir Gazit Studio, responsable de la il·luminació, o els promotors i programadors de música i arts visuals contemporànies The Good Good participen també en la proposta, que té com a protagonistes els mateixos habitants del barri.

Els primers capítols d’Eixam i Rauxa ja van tenir com a escenari espais de Sant Andreu com la plaça de la Palmera o la Casa Bloc. En tots dos casos, els protagonistes van convertir en creacions escèniques reflexions sobre l’arquitectura del Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània, un moviment racionalista aparegut els anys 30.

Ara, l’experiència, articulada fins ara en forma de diversos “dispositius artístics” arriba a l’etapa final i es presenta davant del públic en una creació coral i multidisciplinària que tindrà com a escenari la fàbrica de creació de Fabra i Coats i que té com a objectiu "reapropiar-se i reinterpretar places, carrers i elements de l’espai urbà de Sant Andreu".

Si voleu saber més sobre l’espectacle final del projecte de creació comunitària Eixam i Rauxa, consulteu el web de Fabra i Coats, Fàbrica de Creació.

Data de publicació: Dijous, 24 maig 2018
  • Comparteix