Tornar

Cycle of Ideas, la xarxa de col·laboració ciutadana de Montcada i Reixac

Cycle of Ideas es un projecte d’innovació social que compta amb el suport i l’impuls de Barcelona Lab, un dels programes de BCN Innovació.

Fa uns dies es va presentar la nova web de Cycle of Ideas a l’Auditori de Montcada i Reixac, una xarxa social de col·laboració ciutadana que posa en contacte a ciutadans, organitzacions, empreses i la pròpia administració per tal de definir les necessitats o deficiències que hi ha en cada territori i trobar solucions de forma col·laborativa. 

Cycle of Ideas és una plataforma de col·laboració ciutadana que promou la participació i la implicació en el funcionament del barri, en la millora de l’entorn local, més immediat. Per tant té un  impacte directe pel barri. És tracta d'una eina que crea consciència ciutadana sobre els problemes que té la societat en la que vivim, i permet trobar solucions noves a aquests problemes a partir de l’esforç col·lectiu. Això, en definitiva, és una forma molt interessant d’Innovació. És la innovació social col·lectiva” explica Joan Batlle, Adjunt a la Direcció de Creativitat i Innovació.
 

Precisament des de Barcelona Lab, un dels programes de la Direcció de Creativitat de l’Institut de Cultura de Barcelona, s’ha estat seguint i ajudant a Cycle of Ideas durant el procés de creació de la plataforma. Joan Batlle ens explica que “l’Eduard Motos, creador de Cycle of Ideas, es va acostar a Barcelona Lab per tal de conèixer la plataforma de la Direcció i veure com el podíem ajudar. Barcelona Lab l’ha rebut i convidat a les diferents jornades que s’han organitzat, com és el cas dels #NetBCNLab, on ha pogut contactar amb altres experiències similars i compartir coneixements i dificultats”.

La Comissió Europea ha identificat aquestes plataformes com un dels elements claus per connectar ciutadans i idees per tal de produir innovació social que permeti a la societat fer front al reptes actuals més enllà del que les nostres administracions públiques i governs poden fer.
 
Aquestes plataformes ajuden a desenvolupar el sentiment de comunitat i crear una societat més cohesionada. Permeten mobilitzar la intel·ligència col·lectiva pel be públic. Faciliten el compartir coneixements i són fonamentals per aconseguir canvis en els patrons d'estil de vida, de producció i consum, i també per establir processos democràtics més participatius. És per això que la Comissió Europea està demanat que es treballi per a crear i posar en marxa noves plataformes de col·laboració ciutadana, i en especial als científics per a que estudiïn com afavorir el desenvolupament de la intel·ligència col·lectiva per a construir una societat més integradora, més cohesionada i més pròspera.
 
Joan Batlle, afegeix que “sovint es diu que Internet ens fa més individualistes, que ens allunya els uns dels altres. Però això no és cert, i aquí en tenim un exemple clar. Cycle of Idees és un exemple de com Internet ens fa més propers, més locals i, per tant, més forts com a societat. És veritat que Internet trenca les barreres de l’espai i ens permet connectar-nos amb gent de l’altra punta del món, i que així s'obren nous espais de col·laboració, però també ens permet conèixer millor al nostre veí, ajudar-lo, fer més fàcil el dia a dia en l’àmbit local. Utilitzar aquesta plataforma té un impacte directe en la millora del nostre entorn més immediat”.


Data de publicació: Dimarts, 17 Febrer 2015
  • Comparteix