Tornar

El film de Manuel Octavio Gómez es projecta els dies 7 i 9 de febrer

Documentals i cinema d'avantguarda cubans a la Filmoteca

L'espai projecta alguns dels films desencadenats per la Revolució castrista.

Organitzat amb la col·laboració de la Cinemateca de l'Havana i del Museu Reina Sofía, la Filmoteca de Catalunya acull el cicle Per un cinema impossible. Documental i avanguarda a Cuba (1959-1972). Fins al 28 de febrer passaran per la gran pantalla destacats films relacionats o desencadenats a partir de la Revolució Cubana, una avantguarda cinematogràfica que, segons els responsables del cicle, "és un episodi habitualment ignorat".

Poques setmanes després de la mort de Fidel Castro, doncs, la Filmoteca proposa aquest seguit de cintes que arrenquen l'any 1959, quan la realitat cubana va canviar radicalment amb el triomf del moviment revolucionari, i el documental hi va tenir un paper important. A penes una dècada després, el productor Julio García Espinosa va escriure el manifest Por un cine imperfecto, que sostenia que les imperfeccions d’un cinema d’urgència de baix pressupost que busca generar un diàleg públic són preferibles a la brillantor de les grans produccions que simplement anul·laven el públic. Varen sorgir aleshores nous creadors, amb Santiago Álvarez al capdavant, per narrar l’actualitat en un moment històric clau, tot creant un terreny fèrtil per a un gènere en convulsió al qual també es van afegir cineastes estrangers com Joris Ivens, Chris Marker o Agnès Varda.

De tot això n'és una bona mostra el cicle. De l'extensa oferta podem destacar títols com La primera carga al machete, de Manuel Octavio Gómez, una ficció realitzada amb un tractament documental de vella crònica sobre la lluita independentista cubana de la segona meitat del segle XIX; Girón, de Manuel Herrera, docudrama sobre la frustrada invasió nord-americana de la badia de Cochinos de 1961, o ¡Viva la República!, de Pastor Vega, documental que tancarà el cicle i que reconstrueix, mitjançant fotografies i imatges de noticiaris, el període republicà cubà, després de la derrota d'Espanya.

Més informació al web de la Filmoteca.

Data de publicació: Dilluns, 06 Febrer 2017
  • Comparteix