Tornar

Un gent és manipulat

Gen(ètica)

Dues xerrades i un cinefòrum conformen un nou cicle sobre bioètica al Centre Cívic Urgell.

Durant tres dimarts consecutius de febrer, el Centre Cívic Urgell acull un nou cicle dedicat a la bioètica emmarcat en el programa que organitza junt amb la Fundació Víctor Grífols i Lucas. Coordinat per Núria Terribas, directora de la mateixa fundació, l’actual edició està dedicada a l’ètica en el camp de la genètica.

Des de la seqüenciació del genoma humà, és a dir, des de que a principis de segle XXI vam desvetllar l’assortiment de gens que ens fan com som, i en paral·lel als avenços tecnològics de les darreres dècades, la biologia ha experimentat un salt sense precedents. Si bé, encara queda molta recerca per davant que permeti comprendre amb detall les funcions i interaccions dels més de 25.000 gens humans, el coneixement adquirit fins avui ja planteja enormes possibilitats com teràpies personalitzades d’acord amb la genètica de cadascú o, fins i tot, la manipulació directa dels gens per posar fre a problemes congènits. Tot aquest potencial també posa sobre la taula una sèrie de controvèrsies que són objecte d’anàlisi de la bioètica.

Francisco Montero, membre del Comitè d’Ètica Assistencial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, repassa a la xerrada “Genètica i teràpia”, el 13 de febrer, les controvèrsies que deriven de l’aplicació de les noves tècniques en els tractaments mèdics, les expectatives que poden generar els descobriments en aquest camp o la manipulació de cèl·lules reproductores per prevenir possibles problemes de salut.

Miquel Àngel Serra, del Laboratori de Neurofarmacologia de la Universitat Pompeu Fabra, pronuncia la conferència “Genètica i millorament humà”, el 20 de febrer. Les noves tècniques d’edició genètica plantegen combatre moltes malalties, però al mateix temps, també fan possible la manipulació dels gens per al nostre perfeccionament i, en un sentit més ampli, podria donar ales a l’eugenèsia. Quins són els límits ètics i socials de la nova biologia en aquesta línia?

El cicle clou el 27 de febrer amb el passi de la pel·lícula “Els nens del Brasil”, que emmarca dins del nazisme molts d’aquests temes. La projecció inclou un col·loqui posterior a càrrec de Marcel Cano, professor d’ètica a la Universitat de Barcelona i de bioètica a la Universitat de Vic.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 02 Febrer 2018
  • Comparteix