Tornar

Big Bang Data, al CCCB

L'exposició s'endinsa en el fenomen de l'explosió de dades en el qual estem immersos, en un nou espai on es tractarà de manera integrada la cultura del segle XXI i les grans transformacions de l’era digital

Són les dades el nou petroli, una font de riquesa potencialment in­finita? Són la  munició que carrega les armes de vigilància massiva? O han de ser, per damunt de tot, una oportunitat, un instrument per al coneixement, la prevenció, l’eficiència i la transparència, una eina per construir una democràcia més transparent i participativa?

Aquest és el punt de partida amb què el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) presenta el seu nou projecte: BIG BANG DATA, comissariat per Olga Subirós i José Luis de Vicente. Coincidint amb el seu vintè aniversari, el CCCB obre un nou espai per a projectes expositius que tracten de manera integrada la cultura del segle XXI i les grans transformacions de l’era digital. BIG BANG DATA és la primera d’aquesta sèrie de propostes. 

Cada dia es generen 2,5 trilions de bytes; només el 2009, vam produir la mateixa quantitat de dades que en el període que recorre tota la història de la humanitat fins a aleshores. L’explosió de dades no para de créixer exponencialment i d’expandir-se envers l’infinit.Tots generem dades, des del dispositiu mòbil, a través dels sensors, de les xarxes socials, de fotografies i vídeos digitals, de registres de les transaccions de compra i dels senyals del GPS. La novetat és que cada vegada és més fàcil emmagatzemar i processar aquestes quantitats ingents de dades que detecten patrons (d’incidències, de comportament, de consum, de vot, d’inversió, etc.). Aquest fet està canviant completa i molt ràpidament la forma de presa de decisions a tots nivells.

Per navegar en aquesta temàtica, la mostra combina instal·lacions i projectes artístics, documentació històrica, entrevistes, documents audiovisuals i prototips tecnològics. Participen en el projecte diferents creadors com Christopher Baker, Chris Jordan, Ingo Gunther , Erik Kessels, David Bowen, Aaron Koblin, Eric Fischer, Near Future Laboratory, Bestiario, investigadors, activistes, dissenyadors, educadors, analistes, cartògrafs, enginyers, economistes, arquitectes, comunicadors, programadors, periodistes i un llarg etcètera.

La proposta inclou un espai expositiu que es podrà visitar des del 9 de maig fins al 26 octubre de 2014, i l'Estació beta, que acullirà tallers, hackhatons, tertúlies, programes educatius i trobades de comunitats locals i internacionals.

Més informació: CCCB/BIG BANG DATA

 

Data de publicació: Dimecres, 14 maig 2014
  • Comparteix