Tornar

Balanç del Tricentenari BCN

Durant els 13 mesos que ha durat la commemoració, s’han programat gairebé 400 activitats en 150 espais de Barcelona, amb més de dos milions d’assistents a exposicions, conferències i altres propostes

13 mesos de commemoració, gairebé 400 activitats programades, 150 espais de la ciutat i prop de 2 milions d’assistents a exposicions, conferències i altres propostes culturals són algunes de les xifres que ens ha deixat la celebració del Tricentenari BCN, una mirada global als fets del 1714. Segons el seu comissari, Toni Soler, el Tricentenari BCN ha servit sobretot per parlar de la nostra història i per posar-la en relació amb el nostre present i amb les nostres expectatives de futur des d’un punt de vista divulgatiu i alhora reflexiu.

Han estat uns mesos de nombroses activitats, entre exposicions, espectacles d’arts escèniques, concerts, conferències, jornades, itineraris, actes literaris... Unes activitats que s’han dut a terme principalment al districte de Ciutat Vella, centre neuràlgic de la commemoració, en un 60% dels casos. El 40% restant s’ha desenvolupat als altres districtes de la ciutat. En aquest sentit, la major part de l’activitat s’ha realitzat en museus, auditoris i altres equipaments tancats; i la resta en espais públics, a peu de carrer, com ara places, parcs o avingudes.

En l’organització de les activitats del Tricentenari han participat entitats de caire públic i privat. En total, més d’un centenar. I, en la seva major part, han estat activitats d’entrada lliure.

Algunes de les activitats que han tingut més participació són, pel que fa a exposicions, les dues que va acollir El Born Centre Cultural: La Barcelona del 1700. De les pedres a les persones i Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714. Va tenir molta acceptació, també, El món del 1714 al MUHBA, o l’exposició Arqueologia preventiva. Rutes per l’epidermis de la història: Oriol Vilanova, Lúa Coderch, Lola Lasurt i Antonio Gagliano a la Fundació Joan Miró.

Pel que fa als concerts, destaca sobretot el Cantània. Rambla Llibertat a L’Auditori, una activitat especialment adreçada al públic escolar. Altres concerts destacats van ser els de la Federació de Cors de Clavé al Palau de la Música Catalana, sota el títol Catalunya 1714-2014  o el de Jordi Savall i Le Concert des Nations al Gran Teatre del Liceu, sota el títol Guerra i pau. Un segle de batalles i celebracions de la pau.

Les arts escèniques també han estat protagonistes, amb espectacles com Auca del Born, de Jordi Casanovas, a El Born Centre Cultural; 1714. Crònica d’un setge, de Macià G. Olivella, sota direcció de Gerard Nicasi i Maria Agustina Solé, al Jove Teatre Regina  o la representació que va obrir la passada edició del Grec al Castell de Montjuïc, M.U.R.S. 1714-2014, de La Fura dels Baus. El Tricentenari BCN ha acollit, a més, conferències i converses com D.O. Europa al Born Centre Cultural o Ciutat oberta al CCCB. També s’han ofert congressos com la Barcelona Novel·la Històrica, passejades, festes...

Destaca, tanmateix, el programa que es va oferir a tota la comunitat educativa de la ciutat, amb l’objectiu que tots els nens i joves tinguessin un paper actiu en la descoberta de la història de Barcelona i, al mateix temps, poguessin reflexionar sobre les relacions entre passat, present i futur. El projecte es va vehicular a partir d’una plataforma d’aprenentatge electrònic amb la qual s’accedia a un gran corpus de materials, documents i activitats diverses.

En el marc de la commemoració del Tricentenari, l’Ajuntament de Barcelona ha participat a més en l’edició i publicació de diferents llibres i revistes. Tanmateix, s’ha posat a l’abast una memòria visual i interactiva del Tricentenari BCN, amb més de 1.200 imatges, 55 vídeos, 140 cròniques i molts altres recursos per aprofundir en l’esperit de la commemoració. També ofereix balanços i xifres, els detalls de la campanya de comunicació i la suma de totes les entitats col·laboradores que han fet possible aquest any.

Data de publicació: Dilluns, 20 Octubre 2014
  • Comparteix