Tornar

Adquisició de la ciutat de Barcelona d'una moneda de l'època de Lluís el Pietós

Aquesta compra cobreix un buit a les col•leccions numismàtiques públiques del país 

L’adquisició del diner de Barcelona de Lluís el Pietós entre el 814 i el 840, completa un buit a les col·leccions numismàtiques públiques del país i permet dir que s’ha recuperat un patrimoni de la Ciutat que la vincula, a més i des dels seus orígens, a l’Europa de Carlemany i els seus successors.

L’arribada dels carolingis va comportar, a més de l’organització d’uns comtats i d’uns bisbats de llarga continuïtat, la introducció d’un sistema de moneda de compte comú arreu del seu imperi amb una moneda teòrica i unes equivalències fixes.

A Catalunya van ser comunes fins al segle XIX (1 lliure = 20 sous i 1 sou = 12 diners). Qualsevol bé o servei podia ser valorat d’acord amb aquestes equivalències teòriques i pagats en moneda o bé en altres béns també valorats.

La moneda adquirida és un molt rar exemplar de diner de plata emès a Barcelona sota l’autoritat de l’emperador carolingi Lluís el Pietós, entre el 814 i el 840. Aquest monarca va continuar les emissions monetàries iniciades en el regnat del seu pare i predecessor -l’emperador Carlemany- després de la conquesta de Barcelona el 801 per un exercit comanat per ell mateix.

Les emissions carolíngies als comtats de la Marca Hispànica -cal saber que, a més de Barcelona, es va emetre moneda a Girona, Empúries o Roses- són d’una extraordinària  raresa i se’n conserven comptats exemplars. El Gabinet Numismàtic de Catalunya del Museu Nacional d’Art de Catalunya, per exemple, no conserva cap exemplar d’aquestes emissions tot i ser la principal i més antiga col•lecció numismàtica de moneda catalana.

També cal destacar l’excel·lent estat de conservació que presenta la moneda el que la fa més excepcional encara.

Data de publicació: Dijous, 15 maig 2014
  • Comparteix