Tornar

Adéu a l’escultor Josep Maria Subirachs

L’artista barceloní, conegut popularment per la realització dels grups escultòrics de la façana de la Passió de la Sagrada Família, mor als 87 anys 

El 7 d’abril ha mort als 87 anys l’escultor barceloní Josep Maria Subirachs, a causa d’una malaltia neurodegenerativa. Entre les seves múltiples obres artístiques (tant a nivell internacional com, principalment, a la ciutat de Barcelona), destaca sobretot la tasca realitzada entre els anys 1987 i 2005 sobre la façana de la Passió del temple de la Sagrada Família: un grup escultòric integrat per més d’un centenar de figures esculpides en pedra i quatre portes de bronze. Una obra d’extraordinàries proporcions, considerada com la culminació de la seva carrera.

Subirachs va ser conegut també per creacions artístiques com Forma 212, primera obra abstracta emplaçada en un espai públic de Barcelona; el relleu Les Taules de la Llei, a la Facultat de dret de la Universitat de Barcelona; o Evocació marinera, situada al barri de la Barceloneta i que, en la seva època (l’obra va ser realitzada l’any 1960), va provocar apassionades polèmiques.

Josep Maria Subirachs va néixer l’any 1927 a Barcelona en el si d’una família de classe obrera establerta al barri del Poblenou. Va mostrar passió per l’arquitectura des de ben petit, tot i que va haver de renunciar a la realització d’estudis sobre la matèria a causa de la precària situació econòmica de la seva família. Als catorze anys, però, va començar a treballar al taller d’un daurador aficionat a l’escultura, un fet que el va acabar portant a col·laborar l’any 1948 amb l’escultor noucentista Enric Casanovas, a qui ell considerava el seu mestre.

Durant la seva llarga carrera, Subirachs va treballar diverses formes artístiques, derivant de l’expressionisme a l’abstracció en un procés cap a un estil personal que, a finals dels anys 50, el va portar a interessar-se pel ferro. També va treballar, però, amb altres materials com la pedra, el bronze, el coure, el formigó, el fibrociment, el gres o la fusta.

El dimecres 9 d’abril, des de les 10 fins les 19 h, l’Estudi Regomir obre les seves portes al públic per a què, tothom qui ho desitgi, pugui homenatjar l’artista visitant les seves obres.

Data de publicació: Dimecres, 09 Abril 2014
  • Comparteix