Tornar

Donna Haraway, en una imatge promocional

La Mostra Internacional de Films de Dones celebra la 25a edició

La llarga i intensa programació es tancarà al novembre amb la presentació d'una pel·lícula col·lectiva.

Un documental innovador i irreverent de l'any 1987 on l'autora, pensadora i crítica cultural Donna Haraway desembolica el cabdell de significats que s'acumulen a diferents portades de la revista The National Geographic i desxifra la construcció cultural de la natura, donarà el tret de sortida a la Mostra Internacional de Films de Dones d'aquest 2017. Serà la primera de les moltes activitats que, fins al novembre, portarà la Mostra a la ciutat, en un any d'especial rellevància per al certamen, ja que l'edició que s'encetarà l'1 de març a les 19 h al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison és la que fa 25. Després de la projecció de Donna Haraway Reads The National Geographic on Primates –així es titula la cinta– es durà a terme una conversa via Skype amb Haraway. El dia 2 de març, a més, es podrà veure Donna Haraway: Story Telling for Earthly Survivalamb la presència del director, Fabrizio Terranova.

Segons exposa l'organització, l'edició d'enguany vol posar una "atenció explícita a la contribució realitzada pels feminismes fílmics a la renovació dels debats contemporanis sobre estètica, economia, política, colonialisme i sobre les identitats sexuals i de gènere". És en aquesta línia que a la Mostra l'espectador hi trobarà un seguit de programes que rescaten l'obra de cineastes pioneres, innovadores i poc conegudes, i també es duran a terme debats i conferències sobre la crítica, la interpretació i el valor dels nous llenguatges introduïts per la creativitat femenina. De l'extensa llista de propostes, citem que el certamen projectarà dos films de Lois Weber restaurats recentment, Shoes i The Dumb Girls of Porticci, o que dedicarà un espai de revisió a l'obra de dues cineastes compromeses amb l'activisme social i polític dels anys setanta, com varen ser la catalana Mercè Conesa i la basca Mirentxu Loyarte. Es farà també un cicle dedicat a les pioneres del documental llatinoamericà –amb la col·laboració de Casa Amèrica–, sessions a l'aire lliure a diferents places, un programa dedicat a les cineastes catalanes, o conferències de Laura Mulvey –una de les fundadores de la crítica cinematogràfica feminista– i Teresa de Lauretis –pionera dels estudis de gènere aplicats a l'àmbit cinematogràfic–.

Una de les activitats més especials per tal de commemorar el 25è aniversari de la Mostra serà el projecte participatiu a través del qual diverses cineastes catalanes realitzaran creacions multidisciplinàries en homenatge a una cineasta determinada. El film col·lectiu que en surti es presentarà a finals d'any com a cloenda de la Mostra.

El certamen l'organitzen Drac Màgic Cultura Audiovisual i l'Associació Cultural Trentacinc, amb la col·laboració o el suport de diferents institucions i entitats.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 22 Febrer 2017
  • Comparteix