Tornar

Tots els Sant Jordis d'una ciutat

20/04/2024 - 08:00 h

Barcelona Cultura

Barcelona celebra amb mil i un accents diferents una festa literària que té molt a veure amb la vocació cultural de la capital catalana.

 

Comprant llibres i passejant entre roses, escoltant poemes o al ritme de la música… Com veureu, hi ha moltes maneres diferents de celebrar la diada de Sant Jordi, una festa dedicada a la cultura i els llibres amb mil cares diferents.

Llibres, llibres i més llibres

Sí, igual que les roses (a Mercabarna calculen que en aquesta diada es vendran prop de 2.300.000 roses, prop d’un terç de les que es venguin a tota Catalunya) els llibres són els grans protagonistes de la festa. Com les parades de roses, les parades de venda de llibres entapissaran les voreres de la ciutat. Però si de roses se’n vendran prop de trenta varietats (les Freedom i les Red Naomi són les estrelles), de llibres en tindreu… de totes les mides, llargàries i amb autors i autores de tota mena.

Un any més, l’espai central de la festa serà l’illa de Sant Jordi, un espai de vianants delimitat per la Diagonal, la Gran Via, el carrer de Balmes i de Pau Claris, amb extensions per la Rambla i Gran de Gràcia des dels Jardins de Salvador Espriu fins a la travessera de Gràcia. Enguany, tota l’extensió de la Rambla estarà ocupada per parades de llibres, flors i entitats del barri. Continuarà sent un dels grans epicentres de la celebració, però, de tota manera, en aquest Sant Jordi descentralitzat, hi haurà molts espais més a Sarrià, a Sant Martí i, en conjunt, a cadascun dels districtes de la ciutat.

Prepareu-vos a mirar, triar, remenar i fer cua davant del vostre autor o autora preferit, si és que us voleu endur a casa un llibre signat.

Sant Jordi al barri

Però, com dèiem, Sant Jordi no se celebra només a l’illa de vianants que porta el seu nom, sinó que s’estenen pels diferents barris de la ciutat, alguns amb propostes especialment interessants o diferents que no us hauríeu de perdre. És el cas de la vintena edició de Sant Jordi al Raval, una cita que, el dia 23, munta activitats literàries (tallers, contacontes, presentacions de llibres…) d’11 a 20 h a la rambla del Raval.

Al passeig de Sant Joan (entre la plaça de Tetuan i l’Arc de Triomf), organitzen una Fira de Sant Jordi molt especial. La munta l’Eix Fort Pienc amb la col·laboració del Gremi de Llibreters i està especialitzada en literatura infantil, juvenil, fantàstica i de terror, ciència-ficció, còmic, manga i jocs de rol. També hi ha fires de Sant Jordi a la plaça de Sarrià, a la plaça d’Eivissa d’Horta o a la marquesina de la Via Júlia, a Nou Barris. Ara bé, algunes zones de la ciutat com el barri de Sant Andreu s’han pres molt seriosament el concepte de kilòmetre zero, l’han aplicat a les lletres i han convocat a la plaça Orfila autors i autores del barri que estaran signant els seus llibres. Ja veureu que hi ha propostes a tots deu districtes barcelonins i que, en alguns barris hi ha propostes singulars, com ara la Trobada de col·leccionistes de punts de llibre que organitza l’Associació Catalana de Col·leccionisme el 28 d’abril al Centre Cívic Teixonera. Si sou col·leccionistes no hi faltareu, ja que editen un punt de llibre especial amb motiu de la diada.

Al museu, al teatre o en un edifici singular

Igual que els barris de la ciutat, els equipaments culturals barcelonins s’afegeixen a Sant Jordi amb propostes diverses. El dia 23, hauríeu de passar en algun moment per l’Antic Teatre, ja que celebren l’aniversari (fan 21 anyets) amb una fira de llibre i amb moltes activitats. I pel Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau, on no només podreu buscar en les decoracions dels edificis referències a les roses i als dracs, sinó que també podreu assistir a actuacions musicals o a la lectura del llibre El corazón de Sant Pau de Carlos Paytubí, entre altres activitats. Si passeu pel passeig de Gràcia, però, feu parada a la Casa Batlló, que vesteix de roses la seva façana i recrea en balcons i finestres la llegenda del drac i la princesa. Si us heu afanyat i heu tingut sort, el dilluns 22 a la nit participareu en la Visita nocturna a la Sagrada Família que han organitzat fora de l’horari habitual. Però si no teniu entrada i us dieu Jordi o Jordina… el dia del vostre sant podreu visitar el temple de franc. També al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) munten tot de propostes (lectures, exposicions, itineraris virtuals…) relacionades amb la diada. Voleu una perspectiva asiàtica? A Casa Àsia, en la nova seu del carrer d’Elisabets, on trobareu llibres asiàtics i autors d’ascendència asiàtica. Al Santa Mònica, en plena Rambla, tindreu també propostes com la  trobada  dedicada a l’intercanvi de llibres i plantes, a l’autoimpressió de fanzins i a la creació de xapes literàries. Aquestes són només algunes propostes, però n’hi ha més!

Sant Jordi a la Biblioteca

Els centres literaris més destacats de la quadrícula barcelonina han celebrat la festa  amb un seguit de Diàlegs de Sant Jordi que porten a aquests equipaments barcelonins (van començar el 15 d’abril i ja estan acabant, fins al 23 d’abril) autors i autores com  Mircea Cărtărescu, Andrea Genovart, Greta García, Lucía Lijtmaer, Rodrigo Fresán, Henry Marsh, Roser Vernet, Mar García Puig, Sergi Pàmies, Carlota Gurt, Hernán Díaz, Jordi Puntí i Joana Marcús. Han estat unes trobades entre autors i autores i lectors i lectores que culminaran amb la lectura del pregó de Sant Jordi el dia 22 a càrrec de l’escriptor David Walliams. Exposicions com la que, a partir del dia 24, parla sobre “Manuel de Pedrolo: més enllà dels límits”, a la Biblioteca Clarà i activitats com l’intercanvi de llibres, una activitat diferent i sostenible que munten a la Biblioteca Jaume Fuster i la Biblioteca Vallcarca i els Penitents-Maria Antonieta Cot són també part del programa de Sant Jordi.

El petit Sant Jordi

A la Xarxa de centres cívics de Barcelona, ja ho veureu, tenen un programa completíssim de propostes adreçades a públics de tota mena, entre els quals molts nens i nenes. A ells i a elles dediquen tallers, itineraris, projeccions de cinema i representacions teatrals com Les històries del senyor Borra (dia 23), al Centre Cívic Vil·la Urània o Womagis, el mag de les paraules, al Centre Cívic Parc Sandaru (24 d’abril), per esmentar-ne algunes.

En els teatres de la ciutat que es dediquen al públic infantil trobareu també aquests dies moltes obres dedicades al tema, entre les quals Sant Jordi, la Princesa i el Drac, narració de la llegenda a càrrec de La Puntual que podeu veure fins al 28 d’abril; o La llegenda de Sant Jordi que programen fins al dia 23 a la Sala Ars.

Música, ball  i il·lustracions

Però, què deuen tenir a veure la música i la literatura? No els pregunteu als integrants de Mishima, una banda de culte amb unes lletres molt literàries que, sent conseqüents amb la seva personalitat, han instituït una nova tradició. La nit abans de Sant Jordi (dia 22 a la nit), munten La nit de les roses, cita musical i literària que enguany se celebra a La Paloma. No només celebren que fa dos anys que van editar el seu últim disc, L’aigua Clara, sinó que també conversaran amb quatre grans escriptors i escriptores: Mireia Calafell, Pol Guasch, Blanca Llum Vidal i Jordi Puntí. I, a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, us esperen nou hores de música el dia 23 (de 12 a 20 h; l’entrada és lliure) amb les actuacions d’Els Amics de les Arts, Figa Flawas, Scorpio, La Fúmiga, Meritxell Neddermann i Blaumut entre molts altres artistes.

Si preferiu els sons més clàssics, i més concretament la música de piano, teniu una cita amb Alain Planès al Gran Teatre del Liceu el dia 23. Ell, gran amic de l’artista Miquel Barceló (serà present al concert), protagonitza una de les activitats expandides que acompanyen l’exposició que La Pedrera dedica aquests dies a les ceràmiques de l’artista de Mallorca.

Enguany, recordeu, fa cent anys de la mort d’Àngel Guimerà. I al Centre Cívic Pere Pruna reten homenatge a aquest autor amb un seguit de vuit concerts de música coral que (el pròxim és el dia 25) es perllongaran fins a mitjan mes de maig.

Preferiu dansa? Doncs l’Esbart Català de Dansaires balla el dia 23 d’abril a la plaça de les Beates per tal de celebrar la festa del patró de Catalunya.

Finalment, Sant Jordi té també una dimensió plàstica que veureu en molts museus de la ciutat… i en la 16a Trobada d’iI·lustradors Sant Jordi 2024 que es fa al Pla de Salmeron el dia 23 i que aplega una quinzena d’autors i autores.

Recordeu que hi ha un Sant Jordi per a cada ciutadà o ciutadana i que tots els trobareu consultant la llista de propostes que hi ha en aquest web.

Més informació