Tornar

Un mag de les paraules que parla el llenguatge dels lectors i lectores joves

20/04/2024 - 08:00 h

Ajuntament de Barcelona

L'actor i escriptor David Walliams, que ha aconseguit atraure una pila de nois i noies a la literatura amb les seves novel·les, pronuncia el pregó de Sant Jordi d'enguany.

 

Un pregó obre el 22 d’abril, a les 18 h, les celebracions de la diada de Sant Jordi al Born Centre de Cultura i Memòria. L’acte és gratuït, però les invitacions disponibles ja s’han exhaurit. Tot i això, no hauríeu de renunciar a sentir el que us ha de dir el pregoner d’enguany, l’actor i escriptor britànic David Walliams (a la imatge. Foto: Simon Emmett), ja que l’acte es retransmet des de la pàgina web d’aquest equipament barceloní. Coneixereu així un autor que s’ha convertit en un dels preferits del públic jove.

A Walliams, de fet, molta gent el coneix no tant com a escriptor sinó com a actor i humorista i com a jurat de concursos de nous talents televisius. Si el coneixeu per una de les feines més populars que va fer, una sèrie britànica que es deia Little Britain, no us en sabreu avenir. I és que allà us va fer riure amb un humor animal i políticament incorrecte, però aquesta vis còmica era només una part de la seva personalitat.

Si sou nois o noies joves i us agrada llegir, segurament no coneixereu Walliams de la tele, sinó de la llibreria. I és que aquest autor londinenc nascut l’any 1973 va publicar el 2013 una primera novel·la per a joves, La increïble història de… Les hamburgueses de rata. Amb aquesta ficció, començava una sèrie llarga de novel·les (sis, fins ara) que han esdevingut algunes de les obres preferides dels lectors i lectores més joves. Ha passat a Anglaterra, però també a molts països més, ja que les obres que escriu s’han traduït a 55 idiomes i han venut més de 56 milions d’exemplars.

El noi del milió, El papa pispa, Los peores niños del mundo, Un elefant una mica empipador o L’àvia gàngster (premi Atrapallibres 2014-2015) són obres seves, amb les quals s’ha guanyat el qualificatiu de “Roald Dahl del segle XXI”.

L’autor us parlarà sobre un element fonamental en la vida de qualsevol lector o lectora: les biblioteques. I és que Walliams rememorarà, en una conversa amb la periodista literària Anna Guitart, el paper que aquestes institucions van jugar en la seva formació quan era un noi.

Si no n’heu tingut prou amb seguir en línia el pregó de l’autor i el voleu veure en persona o bé demanar-li que us firmi un dels seus llibres, el trobareu el mateix dimarts, 23, a Casa Seat, de 17 a 19 h.

Walliams s’afegeix enguany a una llista d’escriptors i escriptores internacionals que en els últims temps han fet de pregoners de la festa de Sant Jordi. En anys anteriors, han fet el pregó Quino, José Saramago, Martí de Riquer, Emili Teixidor, Antonio Tabucchi, Alessandro Baricco, Bernardo Atxaga, José Luis Sampedro, Josep Maria Castellet, Raimon, Albert Sánchez Piñol, Donna Leon, John Banville, Claudio Magris, Yasmina Reza, Almudena Grandes, Mia Couto, Empar Moliner, Irene Vallejo, Imma Monsó i Gemma Ruiz Palà.

Si voleu saber quin paper van tenir les biblioteques en la formació d’un dels grans autors de literatura juvenil actual, consulteu l’enllaç al web del Born Centre de Cultura i Memòria i seguiu la retransmissió en directe del pregó de Sant Jordi 2024.

Més informació