L’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris, guardià del patrimoni històric

5 desembre, 2014 | Barcelonins, Fem xarxa


És el gran referent a l’hora d’estudiar la història del districte. Ja fa 31 anys que l’Arxiu Històric Roquetes – Nou Barris recopila la memòria dels 13 barris en forma de fotografies, documentació d’entitats i entrevistes a veïns que tenen molt a explicar de la història de la zona. Així, de mica en mica, de donació en donació, ha anat configurant un gran fons documental especialitzat i alternatiu als grans llibres de referència, que rep nombroses visites i consultes cada mes. L’objectiu de tot plegat és reivindicar i difondre la memòria històrica de Nou Barris, més rica i extensa del que es podria pensar, alhora que treballen per protegir o recuperar el patrimoni arquitectònic.

L’Arxiu el compon una base social de més de dos-cents socis i una vintena de voluntaris que hi treballen desinteressadament catalogant fotografies, arxivant documentació o organitzant xerrades o tertúlies, exposicions i passejades per Collserola o pels barris. No són documentalistes professionals, però l’experiència dels anys i l’amor a la història i al districte els ha ensenyat a gestionar un catàleg que creix contínuament.

Més enllà de la pròpia catalogació i arxiu, els membres de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris també difonen la història del districte a través de llibres i publicacions. Disposen d’un bloc a internet, publiquen dues revistes a l’any i els quaderns d’”El petit Arxiu”, juntament amb les activitats. A més, diversos col·laboradors han editat llibres, com ara L’Abans de Nou Barris, Relligant Nou Barris, Así era Nou Barris, Les masies de Sant Andreu del Palomar o Los cines en Nou Barris, entre d’altres. També han participat en el projecte de QR Relligant Nou Barris, en col·laboració amb Projectart-Nou Barris Televisió i el Grup d’Història de Can Basté. Un projecte que utilitzant internet localitza i explica a través d’un petit vídeo i imatges la història d’una vintena de punts patrimonials de Nou Barris.

L’Arxiu va néixer l’any 1983 gràcies a la iniciativa d’un grup de veïns encapçalats per Maria Lluïsa Serralta i Arnaldo Gil, a l’escola d’adults Freire, que van anar recollint i classificant la documentació que generaven les entitats i les lluites veïnals de l’època. Després d’un temps a l’escola d’adults, l’Arxiu es va traslladar a l’Ateneu Popular de Nou Barris l’any 1995, en un espai de 7 metres quadrats que, amb els anys, també va quedar petit. Per aquesta raó, es van instal·lar definitivament l’any 2011 a l’equipament municipal de l’Espai Via Favència (via Favència, 288A). Allà, reben consultes i visites dimarts i dijous de 18.00 a 20.00 h.