Barcelona al mòbil

21 febrer, 2012 | Fem xarxa

La celebració del Mobile World Congress a Barcelona l’última setmana d’aquest mes ens serveix per fer un recull d’algunes aplicacions per a smartphones d’informació ciutadana. Evidentment n’hi ha moltes, d’aplicacions de Barcelona. Seria gairebé impossible recopilar-les totes. Tanmateix, nosaltres ens centrarem en les oficials i en les que ofereixen informació de servei, divulgació turística i cultural. El títol de l’entrada serveix per il·lustrar una realitat, l’aposta que el consistori fa per les noves tecnologies i una aplicació disponible a l’App Store i a la Play Store. “Barcelona al mòbil” és, doncs, una aplicació que permet accedir directament als serveis per a mòbils de l’Ajuntament de Barcelona: aplicacions disponibles, i amb opció de descàrrega, serveis web (agenda, el temps a Barcelona, notícies i pagament de tributs i multes), SMS i RSS.

Bústia Ciutadana

L’aplicació Bústia Ciutadana per a telèfons intel·ligents actualment està disponible, tant per a dispositius Android com per a dispositius iPhone, i també és una aposta del consistori per reafirmar-se en la seva condició de ciutat intel·ligent (smart city). Avenços tecnològics d’aquestes característiques serveixen per millorar la competitivitat urbana i diferenciar una ciutat digital, d’una ciutat convencional. Per l’Ajuntament és molt important comptar amb la participació ciutadana per informar sobre possibles incidències en qualsevol punt de la ciutat. Des de fa temps, el web www.bcn.cat té disponible una bústia ciutadana. D’altra banda, des que Barcelona va obrir el seu canal de comunicació a través de les xarxes socials, la prioritat del consistori en aquest àmbit, ha estat atendre els ciutadans, per això es va obrir el compte de Twitter @Barcelona_010, i així en vam deixar constància en aquesta entrada al blog. A continuació us mostrem un programa d’aprenentatge de l’aplicació Bústia Ciutadana.

“A prop d’aquí”

Aquesta és l’aplicació més nova, desenvolupada per l’Ajuntament de Barcelona, i que s’ha fet pública coincidint amb la celebració del Mobile World Congress 2012. Serveix per mostrar informació dels punts d’interès de Barcelona més propers, en funció de la situació de l’usuari que l’activa des del seu iPhone (en breu disponible per a dispositius Android). L’aplicació situa els equipaments més propers com ara aparcaments, restaurants, parades de taxi, farmàcies, museus, biblioteques, etcètera. Permet localitzar-los sobre un mapa o amb realitat augmentada.

Aplicacions de mobilitat

Les aplicacions exclusives dedicades a proporcionar informació sobre mobilitat a Barcelona ens permeten afirmar que l’entitat de transport metropolità té presència a la xarxa. TMB disposa de dues aplicacions. D’una banda, Metro (disponible a la Play Store i l’App Store), amb informació dedicada únicament i exclusivament a aquest mitjà de transport, i TMB Virtual (disponible a la Play Store i l’App Store), una aplicació d’última generació que incorpora tecnologia de realitat augmentada i amb serveis d’informació de TMB com ara “Vull anar” i “Punts TMB”. A banda, també té un apartat dedicat a iBus.

FGC (disponible a la Play Store i l’App Store) és una aplicació desenvolupada per Ferrocarrils de la Generalitat, molt útil per a la mobilitat ciutadana a la ciutat. S’hi pot consultar informació sobre horaris i itineraris, línies i estacions i avisos d’estat i servei. Per acabar el capítol de transport públic, l’aplicació del Bicing és la primera aplicació creada per l’Ajuntament per a telèfons amb sistema operatiu Windows Phone. Si en sou usuaris, descarregueu-vos-la al Marketplace (també disponible per Blackberry, i a la Play Store i l’App Store), i d’aquesta manera tindreu totes les aplicacions de transport públic disponibles per a telèfons mòbils d’última generació. Cal informar, també, que Barcelona Bus Turístic també disposa d’una aplicació pròpia a la Play Store i l’App Store.

Per als qui circulin amb transport propi, l’Ajuntament té disponible, tant a la Play Store com a l’App Store, l’aplicació Trànsit, amb informació actualitzada i localitzada al mapa d’informació relativa al trànsit i la circulació als carrers i les vies de la ciutat.

Pel que fa a la disponibilitat, gairebé totes les aplicacions estan disponibles tant per a Android com per a iPhone. L’Ajuntament intenta desenvolupar-les perquè estiguin disponibles per a tots els dispositius.

Aplicacions de cultura i oci

En aquest sentit, l’Ajuntament segueix una aposta aferrissada per esdevenir capdavanter en el desenvolupament d’aplicacions mòbils. Conscients de la realitat en la qual ens hem vist immersos, la de l’època social, l’Ajuntament vol mantenir coherència amb aquesta filosofia i transmetre informació de qualitat als ciutadans. A banda del contacte que els ciutadans poden mantenir amb l’Administració mitjançant les xarxes socials, fer ús de les aplicacions d’smartphone és una altra bona manera d’estar en contacte amb la ciutat. No en va, les últimes aplicacions que va presentar l’Ajuntament van ser BCN Cultural (únicament disponible per a iPhone) i BCN Visió (App StorePlay Store), així com també la col·laboració que vam establir amb Time Out (baixeu-la de l’App Store). Fa no pas gaire vam dedicar una entrada específica a parlar d’aquestes tres aplicacions de cultura a Barcelona. No oblideu, però, fer una ullada al vídeo de Barcelona Cultura, que fa un repàs de BCN Cultural i BCN Visió.

A banda de les aplicacions desenvolupades per Barcelona Cultura, a les quals ens hem referit al paràgraf anterior, també n’hi ha d’altres més relacionades amb l’àmbit de l’oci i la difusió cultural. És el cas de la BCN Design Tour, una aplicació disponible tant per a iPhone com per a Android, i a la qual el diari El Periódico feia referència en aquesta notícia publicada el mes de setembre passat.

D’altra banda, i per gaudir de la cultura a la ciutat, hi ha dues aplicacions específiques vinculades a dos artistes. L’una, l’aplicació Picasso, únicament disponible a l’App Store, i amb informació relativa al museu. Conté informació sobre les obres més destacades amb una descripció de cadascuna i la seva ubicació dins el museu. L’aplicació, a més, disposa d’altres serveis com ara horaris i preus, explicació sobre com s’hi arriba i enllaços a les xarxes a les quals el museu està connectat. I l’altra, l’aplicació Joan Miró, que a banda d’informació relativa a la Fundació Miró (com s’hi arriba, tarifes, horaris, contacte, etcètera), també disposa d’opcions interactives, com ara “Miró QR Codes”, que permet obtenir informació relativa a una obra en concret que disposi d’aquest tipus de codis que la càmera de l’smartphone tradueix en informació sobre l’obra. A banda d’aquest detall, l’aplicació també disposa d’una opció que permet descobrir una ruta per Barcelona sobre el pintor (on va néixer, on va estudiar, quins ambients freqüentava, etcètera). Una opció que permet traçar un itinerari geogràfic virtual per la Barcelona de Miró. L’aplicació Joan Miró només està disponible per a iPhone.

En l’apartat més vinculat a l’oci a la ciutat, l’Ajuntament també disposa d’una aplicació anomenada iBeach, amb informació sobre l’estat de les platges. Baixeu aquesta aplicació a l’App Store o a la Play Store.

Aplicacions de Barcelona Turisme

En aquest lloc del web de Barcelona Turisme, hi trobareu informació sobre totes les audioguies disponibles per a iPhone en format aplicació, i que us permetran dur a terme rutes turístiques temàtiques per la Barcelona modernista.

Per informació d’actualitat no oblideu instal·lar al vostre aparell l’aplicació de BTV Notícies (disponible actualment per a iPhone i iPad).