Palo Alto Barcelona, adaptar el patrimoni industrial a nous usos

20 desembre, 2012 | Insòlit

Visitem Palo Alto, un lloc insòlit a la ciutat, paradigma de la recuperació d’espais, i un exemple de conservació del patrimoni i adaptació als nous temps amb una gestió comunitària a disposició d’empreses dedicades a la creativitat. És al Poblenou, concretament al carrer dels Pellaires, en un antic complex industrial construït originàriament a finals del segle XIX per l’arquitecte Antoni Vila i Bruguera. Com la majoria d’indústries construïdes en aquella època, hi ha un element arquitectònic ben característic: la xemeneia de maons que s’aixeca enmig del recinte, i que segons en Santi Errando, director de la fundació privada que gestiona l’espai, va ser decisiva perquè els primers ocupants de Palo Alto bategessin el lloc amb aquest nom en memòria d’aquest tret tan característic.

A Palo Alto actualment hi ha quinze empreses diferents treballant dins l’àmbit de la creació. S’hi troben dissenyadors, escultors, fotògrafs, arquitectes, dissenyadors industrials i decoradors de renom. L’activitat d’aquest centre existeix des de principis de la dècada dels vuitanta, en què una sèrie de professionals es van enamorar d’aquest espai aleshores en decadència, i van decidir rehabilitar-lo amb l’objectiu de realçar l’espai, conservar el patrimoni amb fidelitat als seus orígens i gestionar-lo amb esperit de comunitat. Dins aquest recinte industrial rehabilitat s’hi respira un ambient de pau i tranquil·litat que el converteix en un lloc idíl·lic per treballar enmig d’una illa urbana que pretén allunyar-se de l’estrès del dia a dia. La decoració s’ha concebut per recuperar l’esperit inicial de l’espai, i s’ha adaptat subtilment a les últimes tendències de disseny entre una vegetació molt abundant que et permet oblidar, mentre hi ets dins, que et trobes enmig de Barcelona. Hi ha un hort i també un restaurant molt recomanable.

Us convidem a fer un passeig virtual per Palo Alto i a passar-hi! Malgrat que sigui un espai de treball, el Santi assegura que la gent que hi treballa no té cap inconvenient que la gent s’hi acosti a tafanejar. De fet li agrada que la gent ho faci, per alguna raó van decidir no posar cap tanca ni porta al recinte, argumenta mentre passeja pel jardí de les instal·lacions del carrer dels Pellaires.