La primera pedra del barri del Congrés

29 agost, 2014 | Barcelonins, Insòlit

A final de la dècada de 1940, Barcelona tenia un greu problema d’habitatge. La ciutat no tenia prou edificis per atendre les necessitats del nombre creixent de persones que hi arribaven tot buscant un futur millor. La necessitat era ben patent, i es van començar a sentir veus que demanaven i proposaven solucions, entre les quals la del bisbe de Barcelona, Gregorio Modrego, algunes entitats catòliques i el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya i Balears (COACB). D’altra banda, havien començat a proliferar edificis d’autoconstrucció i l’Ajuntament va crear el Servei Municipal de Repressió de la Construcció de Barraques i Ampliació de les Existents, el qual s’encarregava d’enderrocar les barraques i de controlar-ne la construcció.

La celebració del XXXV Congrés Eucarístic Internacional, que va tenir lloc a la ciutat entre el 28 de maig i l’1 de juny de 1952, va ser l’oportunitat perfecta per tirar endavant un gran projecte urbanístic per mirar de fer front al problema de l’habitatge. Així va néixer el Patronato de las Viviendas del Congreso, que va comptar amb el suport de l’Asociación Católica de Dirigentes i del bisbe Gregorio Modrego. Aquest patronat va aixecar més de sis mil habitatges socials entre els anys 1954 i 1976 a Barcelona i l’àrea metropolitana, tot i que la promoció més destacada són els edificis del barri del Congrés, la construcció del qual va ser dirigida per l’arquitecte Josep Soteras Mauri, director d’Urbanisme de l’Ajuntament.

El futur barri del Congrés va començar a erigir-se en terrenys de la masia de Can Ros, també coneguda com Ca n’Armera, un edifici del segle XVI reformat al segle XVIII que encara és dempeus al carrer del Cardenal Tedeschini, a tocar del carrer de Concepció Arenal.

La primera pedra del nou barri porta data del 31 de maig de 1953 i es pot contemplar al peu d’un dels blocs de cases que hi ha a la cantonada del carrer Felip II amb la plaça del Congrés Eucarístic. Des del mes de març de 2014 és fàcil d’identificar, perquè forma part de la xarxa de petits paisatges de Barcelona, que l’Ajuntament senyalitza per preservar la memòria històrica de la ciutat.