La Barcelona vuitcentista a través de cinquanta caricatures

15 juliol, 2016 | Barcelonins, Insòlit

Com era la Barcelona de mitjan segle XIX? Quins personatges hi destacaven? Alguns dels seus cognoms encara són coneguts avui, tot i que per diverses raons. Gay, Girona, Güell, Puigmartí, Vidal-Quadras o Xifré són cognoms que poden sonar perquè formen part del nomenclàtor de la ciutat, o perquè encara hi ha algun membre de la nissaga amb projecció pública en l’actualitat. N’hi ha molts d’altres, però, que són molt menys coneguts, però que van ser personatges destacats en la seva època. Prou destacats perquè un pintor i caricaturista de renom els dediqués una caricatura.

El Museu Marès presenta una exposició de 51 caricatures de personatges de mitjan segle XIX, signades per Josep Parera i Romero (1828?-1902). Es tracta d’una col·lecció donada al museu per Joaquim de Nadal i Caparà, que va ser regidor barceloní entre els anys 1983 i 1999. La col·lecció va ser adquirida l’any 1929 a la Sala Parés pel seu avi, Joaquim Maria de Nadal i Ferrer, que va ser cronista oficial de Barcelona des del 1952 fins que va morir, el 1972.

La col·lecció mostra caricatures de personatges de la segona meitat del segle XIX. Tot homes, això sí, ja que aleshores les dones de la burgesia i de les classes benestants, que és el sector de la societat al qual pertanyien els personatges caricaturitzats, no tenien prou presència pública perquè l’autor s’hi fixés. Entre els retrats hi ha financers, industrials, militars, metges, farmacèutics i algun artista, que hi posa el toc bohemi.

En paraules de Josep Maria Trullén, director del museu, a la presentació del llibre Caricatures de la Barcelona vuitcentista, editat a la col·lecció “Quaderns del Museu Frederic Marès”: “Aquesta galeria de personatges mostra, en clau d’humor, molts dels actors i protagonistes de la vida social barcelonina del vuit-cents. Hi trobem personatges relacionats amb el món de la indústria, el comerç, la banca, l’art i, especialment, la política. Alguns d’ells van ser alcaldes o regidors de la ciutat i impulsors de l’urbanisme i el creixement de la Barcelona de la segona meitat del segle XIX. En definitiva, molts d’ells van esdevenir protagonistes de la renovació de la ciutat i la seva transformació: des de la Barcelona que encara vivia tancada dins les muralles fins a la ciutat moderna de l’Eixample. Avui els anomenaríem emprenedors.”

A les parets on estan penjats els quadres amb les caricatures, hi ha la reproducció a gran escala de sis gravats de diversos espais de la Barcelona del segle XIX, que ajuden a contextualitzar els personatges representats. Al fons de la sala hi ha una vitrina amb alguns objectes d’ús quotidià per a molts dels caricaturitzats i que surten als dibuixos: cigarreres i portacigars, un pinçanàs, un bastó, un rellotge de butxaca, un barret de copa alta, un moneder… Tots pertanyen a les col·leccions del Museu Frederic Marès i estan datats entre la meitat i el final del segle XIX.

Al llibre citat hi ha un text en què Ernest Ortoll, conservador del “Gabinet del col·leccionista” del museu, fa un repàs dels objectes que hi ha representats a les caricatures de Parera: “Quaranta-vuit barrets, més de 30 barbes, uns quants bigotis, 19 bastons, 8 ulleres, 4 sabres, 4 uniformes, 2 ciris encesos, unes quantes condecoracions, uns rellotges que no es veuen, 2 vares d’alcalde, 1 penja-robes, 1 cavall de cartró, 1 paó, 1 mussol, 1 estruç, 1 locomotora, 1 paraigua, 1 mocador vermell, 1 pou, 1 balancí i un llarg etcètera de detalls que es poden anar descobrint amb una mirada entretinguda a aquesta galeria singular de personatges.”

En definitiva, aquests 51 dibuixos permeten descobrir com eren, com vestien i quins objectes utilitzaven habitualment els personatges caricaturitzats i, per extensió, el sector de la societat barcelonina a la qual pertanyien.

Amb tot, més enllà de mostrar la vida d’una part de la societat barcelonina del vuit-cents, la col·lecció de caricatures que presenta el Museu Frederic Marès permet descobrir, també, el seu autor, Josep Parera, caricaturista i pintor, membre de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, que va arribar a ser pintor de cambra de la família reial espanyola. Va publicar els seus dibuixos en diverses publicacions espanyoles i italianes, i té obra en diversos museus, arxius i biblioteques de Catalunya, Espanya i Itàlia, on va residir en algunes èpoques de la seva vida. També va ser un gran aficionat a l’òpera, fins al punt d’actuar com a baix buffo en diversos teatres.

Al catàleg de l’exposició també hi ha una semblança de l’artista, signada per Francesc Fontoba, que entre altres coses el presenta com: “Personatge complex i interessant el de Josep Parera, però fins ara molt poc conegut pel gran públic. Aquesta exposició actual, amb motiu de l’enriquiment del patrimoni barceloní amb un gran conjunt d’obres seves, d’interès no sols artístic sinó també històric, haurà de servir per posar novament el seu nom en circulació, i fer que un artista tan singular com ell sigui d’una vegada apreciat pels catalans.”

L’exposició es pot visitar fins al 25 de setembre de 2016 al Museu Frederic Marès. A la recepció del museu hi ha a la venda el llibre Caricatures de la Barcelona vuitcentista, que inclou el catàleg de la mostra, amb la reproducció de les 51 caricatures exposades i les semblances de Joaquim Maria de Nadal i Ferrer i Josep Parera.

Peus de foto: Caricatura de Josep Xifré. Fragment. | Caricatura d’Evarist Arnús. Fragment. | Caricatura de Joan Güell. Fragment. | Caricatura de Francesc Soler. Fragment. | Caricatura de Rupert Santaló. Fragment. | Revista El Tiburón, amb dibuixos de Josep Parera. | Vitrina amb objectes d’us quotidià durant la segona meitat del segle XIX. | Aspecte de l’exposició amb gravats de la Barcelona del segle XIX reproduïts a les parets.