L’umbracle del parc de la Ciutadella

15 maig, 2015 | Barcelonins, Insòlit

Al parc de la Ciutadella hi ha un lloc on es pot passejar, sense sortir de Barcelona, entre plantes que habitualment creixen en boscos tropicals o subtropicals. És l’umbracle, un edifici amb 128 anys d’història on es poden veure plantes originàries d’una vintena de països de quatre continents. Entrar-hi i seure en un dels bancs de fundició permet allunyar-se del brogit de l’entorn.

Quan Josep Fontserè va projectar el parc públic que havia de recuperar per a la ciutat l’espai que va ocupar, durant gairebé un segle i mig, la ciutadella militar aixecada per Felip V per controlar Barcelona, va preveure un programa científic i museístic que incloïa diversos edificis i escultures. No tot el que es va projectar inicialment es va fer, però alguns edificis sí que van arribar a construir-se. Un d’ells és l’umbracle, dissenyat pel mateix Fontserè.

El parc de la Ciutadella és monument historicoartístic des de l’any 1951, i és que, de fet, l’espai ja va ser pensat una mica com un gran museu, encara que no tot el que es va projectar va arribar a bon port. Per exemple, l’escultura del cèlebre mamut és l’única reproducció a mida natural d’animals extingits que es va fer de totes les que la Junta de Ciències Naturals volia instal·lar al parc. El que sí que es va construir va ser el Museu Martorell de Geologia, l’hivernacle i l’umbracle, tots tres situats, junts, a la banda del passeig de Picasso del parc. L’edifici del Museu és al centre, i a banda i banda hi ha l’hivernacle, al cantó de muntanya, i l’umbracle, al cantó de mar, més proper a la zona que ocupa el Zoo.

L’umbracle va ser construït entre els anys 1883 i 1887 per Josep Amargós a partir d’un projecte de Josep Fontserè. Poc després, però, de cara a l’Exposició Universal del 1888, la qual va tenir com a recinte central el parc de la Ciutadella, va ser reformat per convertir-lo en sala de festes i conferències. Acabat l’esdeveniment, el mateix Josep Amargós, aleshores sota el guiatge d’Elies Rogent, va retornar-li l’aspecte i les funcions originals.

Segons el diccionari, un umbracle és “un lloc disposat de manera que, tot donant pas a l’aire, resguardi dels raigs de sol les plantes que s’hi posen”. I això és precisament aquesta instal·lació que hi ha al parc de la Ciutadella, un espai on creixen un bon nombre de plantes pròpies d’hàbitats de boscos tropicals i subtropicals i on gaudeixen de l’ombra dels grans arbres que hi ha.

L’estructura de l’umbracle està feta amb pilars de foneria i bigues corbades de ferro lligades per jàsseres, també de ferro. La coberta és una volta de cinc arcades amb llistons de fusta transversals. La volta central és més gran i més alta, i a banda i banda n’hi ha dues de més petites, l’una més baixa que l’altra. Tot plegat fa un joc de llums i ombres que recrea força bé les condicions dels boscos on creixen les espècies que hi ha plantades. I veient els exemplars que hi ha a l’umbracle, és força evident que les plantes s’hi troben bé i que l’edifici compleix la funció per a la qual va ser construït.

Entre les plantes de l’umbracle n’hi ha de prou conegudes, com les hortènsies, les kènties, les gardènies o els ficus petits (Ficus benjamina); d’altres de menys freqüents, però també força conegudes, com les marqueses o les costelles d’Adam, i algunes de menys vistes, com els ficus de l’Índia, les arecàcies, les palmeres de cera o el gessamins d’hivern. Els exemplars tant de les plantes més conegudes com de les menys freqüents que conté l’umbracle són força grans, i en entrar al recinte, la sensació és de frondositat; s’hi respira un ambient força diferent, més tranquil, com aïllat del bullici que omple el parc, més enllà de les quatre parets.

L’espai està organitzat amb un parterre central i un altre que recorre les quatre parets amb un passadís central prou ample per on es pot passejar amb comoditat i on hi ha instal·lats uns quants bancs per seure-hi i poder contemplar amb tranquil·litat les plantes, amb exemplars originaris d’Àsia, Àfrica, Amèrica i Oceania i de països com Japó, Xina, Mongòlia, Corea, Taiwan, Filipines, Índia, Vietnam, Sri Lanka, Iemen, Argentina, Brasil, Uruguai, Paraguai, Guatemala, Panamà, Costa Rica i Austràlia.