“Mesures fotovoltàiques”

27 febrer, 2011 | El teu Ajuntament

Segons Wikipedia, al tercer quart del segle XX va aparèixer la “consciència ecologista” de protegir i defensar l’entorn natural de tota la Terra. Des d’aleshores, aquests preceptes, que es remunten als moviments naturalistes de finals del XIX i principis del XX, han significat canvis sensibles a la vida quotidiana però, sobretot, al món industrial. Les noves tecnologies han aportat petites solucions i noves alternatives a l’hora de canviar mètodes de producció per noves vies menys contaminants. L’exemple més comú són les dites energies renovables davant les energies de combustibles fòssils i la producció d’electricitat, i l’alternativa entre centrals tèrmiques o nuclears i centrals eòliques, solars o de biomassa. Centrant-nos en l’energia solar, que és la que ens ocupa, aquesta última dècada ha provocat certs canvis de paisatge a la ciutat de Barcelona. Com de diferent seria, si no, una panoràmica del parc del Fòrum sense la gran placa fotovoltaica que el corona? De fet, 41 centres fotovoltaics municipals arriben a produir fins a més de 1.600 kWp, que donen energia, per fer-ho més entenedor, a 975 habitatges de 80 metres quadrats.

Placa Fotovoltaica

Un exemple d’instal·lació de “mesures fotovoltaiques” va ser, ara fa un parell de mesos, el Centre Cívic de la Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu, que al cap de l’any haurà generat fins a 30,5 MWh. És un cas particular, però exemplifica molt bé quina és la manera com els nous edificis s’adapten a aquesta col·laboració ecològica amb la generació d’energia de la ciutat. El Centre Cívic de la Trinitat Vella té plaques instal·lades a la façana i el terrat, que capten l’energia solar i actuen com una petita central elèctrica. Aquesta energia, en lloc de ser consumida pel mateix edifici, s’injecta directament a la xarxa elèctrica general, i es ven a la companyia elèctrica.

Amb exemples com el de Trinitat Vella, Barcelona, Catalunya i el món fan petits passos endavant. Són petits passos que encara que no fan que les energies renovables siguin majoria ni a Barcelona ni enlloc, fan pensar que potser algun dia sí que ho seran.

font imatge.