En marxa el Pla d’Acció Intercultural d'Horta-Guinardó

08/05/2024 - 12:01

El passat 29 d’abril es va portar a terme la primera reunió del grup motor que impulsa el Pla d’Acció Intercultural del Districte (PAID) d’Horta-Guinardó, que es va aprovar al mes de març d’aquest any, en sessió plenària del Consell de Districte.

El Pla s’emmarca en el Pla Barcelona Intercultural 2021 -2030 que té com a objectiu reforçar el compromís institucional amb la interculturalitat i la integració d’aquesta perspectiva en el conjunt de les accions de govern municipal. Per assolir aquest objectiu, el PAID d’Horta-Guinardó (2024-2027), impulsat per la implicació de la Gerència de Districte, contempla cinc eixos d’actuació:

  1. Organització interna per promoure que les direccions, departaments, serveis i equipaments del Districte incorporin la perspectiva intercultural mitjançant la creació d’una secretaria tècnica encarregada d’impulsar i donar seguiment al PAID. Aquesta secretaria, entre d’altres, donarà suport a l’enfortiment dels mecanismes de coordinació entre els serveis dirigits específicament a persones de contextos interculturals diversos i la incorporació i de recursos tècnics que facilitin el treball intercultural al territori.
  2. Formació de les persones treballadores del Districte sobre interculturalitat i no discriminació per reforçar les competències del personal i dels equipaments de proximitat.
  3. Comunicació a través de la generació d’accions comunicatives amb perspectiva intercultural, no discriminatòria i accessible a tota la població, mitjançant l’acompliment de les guies sobre l’aplicació de la perspectiva intercultural en la comunicació des del Districte, la producció i difusió de material comunicatiu per accedir als serveis, als equipaments i a la programació d’activitats en els principals idiomes parlats al territori i l’impuls de la implementació de les directrius per generar informació de lectura fàcil.
  4. Participació i coproducció a partir del reforç de la perspectiva intercultural en les actuacions de suport, acompanyament i diàleg amb el teixit associatiu i la ciutadania. Amb aquesta finalitat es preveu l’elaboració d’un mapatge de les associacions, col·lectius i comunitats religioses presents al districte i la realització d’una diagnosi sobre les necessitats i interessos de la població de diversos contextos culturals, així com de les barreres socials i culturals per l’accés als serveis. Així mateix, es donarà prioritat als projectes amb perspectiva intercultural realitzats als equipaments del districte.
  5. Accés a tràmits i serveis de tota la població del districte en condicions d’igualtat. En aquest sentit, es treballarà en l’articulació d’ajudes i recursos per facilitar la tramitació digital a la ciutadania, l’afavoriment i suport en la reserva d’espais públics que promoguin una major diversitat cultural i religiosa en les activitats que es portin a terme en l’espai públic.

El PAID es va crear amb la participació de diferents àrees, departaments, serveis i equipaments del Districte que també s’implicaran en la seva implementació a través de diferents espais d’actuació. En aquesta primera reunió s’han establert les bases metodològiques per la incorporació progressiva del Pla i s’ha consolidat el grup motor que es reunirà periòdicament per donar seguiment a aquest procés.