Santa Eulàlia 2019: els actes de cultura popular del diumenge 10 de febrer

El diumenge de Santa Eulàlia sempre és un dia intens: comença ben d’hora amb les matinades i continua amb la trobada de gegants de Santa Eulàlia, l’acte embrionari de la festa actual. Les colles geganteres de la ciutat obriran temporada, totes juntes, a la plaça de Sant Jaume, un espai on després es podran veure els balls del seguici. I a la tarda es farà la cercavila dels gegants del Corpus i els de Carnaval, amb peces de tot Catalunya que han vingut fins a la ciutat per celebrar el 100è i el 160è aniversari dels Gegants Nous i Vells de la Casa de la Caritat.

Matinades de grallers. Baixada de Santa Eulàlia, a les 08.00
De bon matí, la música dels grallers que desfilen pels carrers del barri Gòtic us recordarà que la ciutat celebra la festa major d’hivern. Feu cas de la crida i sortiu al carrer per gaudir de les festes de Santa Eulàlia!

La Moixiganga de Barcelona. Plaça de Sant Jaume, a les 10.00
La Moixiganga de Barcelona, després d’haver-se presentat durant la festa major d’hivern del 2014, continua treballant en la recuperació d’una antiga tradició que s’havia perdut a Barcelona. La moixiganga, precursora dels castells, és un conjunt de dansa popular, figures i torres humanes que representen escenes o misteris de la passió de Crist.

Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe, plaça de Sant Jaume.

Els Falcons de Barcelona. Plaça de Sant Jaume, a les 10.20
Les espectaculars figures humanes que aixequen els Falcons de Barcelona, desafiant l’equilibri i la gravetat, no us deixaran indiferents. A més de les construccions clàssiques dels Falcons, com ara l’escala o la pira, a aquesta colla de Barcelona li agrada innovar i arriscar-se per oferir-nos contínuament noves figures.

Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe, plaça de Sant Jaume.

Trobada de Gegants a Ciutat Vella i Seguici de Santa Eulàlia. Plaça Reial, a les 10.30
Els gegants i el bestiari de totes les colles de Ciutat Vella i un bon reguitzell de convidats s’apleguen a la pl. Reial per després integrar-se al Seguici de Santa Eulàlia, l’acte més antic i un dels més solemnes de la festa major d’hivern. La primera edició, que es va fer l’any 1983, va ser l’origen de les festes de Santa Eulàlia contemporànies. La gegantona Laia i el penó de Santa Eulàlia encapçalen la cercavila, seguits de l’Àliga, el Lleó i els altres membres del bestiari històric i festiu.

Programa:
11.30: Inici del Seguici des de la plaça Reial
12.00: Ball de Santa Eulàlia i ofrena floral a la baixada de Santa Eulàlia
13.15: Balls de la Laia, de l’Àliga, dels Gegants de la Ciutat i Ball de Santa Eulàlia a la plaça de Sant Jaume

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de la Portaferrissa, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume

Trobada de Puntaires. Portal de l’Àngel, a les 11.00
Cinc-centes puntaires arribades d’arreu de Catalunya paren els seus coixins, fils, boixets, patrons i agulles al llarg del carrer dels Arcs i del Portal de l’Àngel, per mostrar-nos la seva mestria en l’art de fer puntes de coixí. Per primer cop, les puntaires teixiran una catifa de flors que representarà la punta de coixí barcelonina.

Diada castellera amb les colles de Barcelona. Plaça de Sant Jaume, a les 11.00
Les colles castelleres de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble-sec, la Sagrada Família, Sarrià i la Jove de Barcelona es congreguen a la plaça Nova a les 10.15 hores del matí per sortir, repartides en dues cercaviles, cap a la plaça de Sant Jaume. Al carrer del Bisbe, davant la porta de Santa Eulàlia del claustre de la Catedral, les colles s’aturen per aixecar uns pilars en honor de la patrona. A les 11.00 hores, a la plaça de Sant Jaume, començaran a aixecar els seus castells davant la balconada de l’Ajuntament, per encetar la temporada amb la primera diada castellera de l’any. A més les colles hauran d’aixecar tots els seus castells en un temps limitat a 105 minuts.

Mostra d’Esbarts Dansaires Infantils i Juvenils. Avinguda de la Catedral, a les 12.00
La dansa tradicional popular es manté ben viva i es transmet a les noves generacions de dansaires que formen part dels nombrosos esbarts infantils i juvenils del nostre país. Per Santa Eulàlia, es reuneixen a l’avinguda de la Catedral per fer-nos gaudir dels seus balls i de la seva passió per la dansa. Amb la Cobla Ciutat de Terrassa, dirigida per Jordi Núñez, participen en la mostra els esbarts següents: Esbart Arenys de Munt, Esbart Cornellà, Esbart Dansaires de Rubí, Esbart Olesà, Esbart Sant Jordi

Desfilades musicals i big band. Plaça de Catalunya, a les 12.00
La Banda Simfònica Roquetes – Nou Barris i la Banda del Col·legi Pare Manyanet es concentraran a la plaça de Catalunya per desfilar separades en dues cercaviles i es retrobaran al Museu Marítim, on actuaran conjuntament com una big band. A continuació la Banda del Col·legi Pare Manyanet de Barcelona tocarà al Moll de Bosch i Alsina (Moll de la fusta), davant el pailebot Santa Eulàlia, com a cloenda de les celebracions del centenari del vaixell.

Recorreguts:
Banda Simfònica Roquetes – Nou Barris de Barcelona: plaça de Catalunya, Portal de l’Àngel, carrer dels Arcs, plaça Nova, carrer dels Boters, plaça de la Cucurulla, carrer del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, carrer del Cardenal Casañas, la Rambla, carrer de Sant Pau, rambla del Raval i avinguda de les Drassanes (13.30 h)
Banda del Col·legi Pare Manyanet de Barcelona: Recorregut: plaça de Catalunya, la Rambla, carrer de l’Hospital, rambla del Raval i avinguda de les Drassanes (13.30 h)

Eulàlia, un espectacle de dansa a la Catedral. Catedral de Barcelona, a les 16.45
L’Esbart Ciutat Comtal presenta per setè any consecutiu Eulàlia (premi Ciutat de Barcelona 2013), un espectacle de música i dansa que es representa a l’interior de la Catedral de Barcelona, damunt la cripta que acull el sepulcre amb les relíquies de santa Eulàlia, per homenatjar la patrona i enaltir els valors de la llibertat, la igualtat i la justícia.

Ballada doble de sardanes. Avinguda de la Catedral, a les 17.00
Les sardanes són un element imprescindible de les festes de Santa Eulàlia. Trieu una rotllana i afegiu-vos-hi per gaudir del ball. Organitzat per l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona i amb la participació de les cobles Mediterrània i Ciutat de Terrassa.

Cercavila i mostra de balls dels Gegants de Corpus i els Gegants de Carnaval. Palau de la Virreina, a les 17.00
L’Hereu i la Borda, els Gegants nous de la Casa de la Caritat o de Corpus, que han fet 100 anys, i en Rodanxó i la Rodanxona, els Gegants vells de la Casa de la Caritat o del Carnestoltes, que n’han fet 160, sortiran del Palau de la Virreina en cercavila per mostrar els seus balls a la plaça de Sant Jaume. Els seguiran en la comitiva els seus convidats: els Gegants del Carnaval de Solsona, els de Montblanc, els d’Igualada, i els de Castelló de la Plana.

Recorregut: la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume
Mostra de balls: 17.45 h, plaça de Sant Jaume